Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Αυτοί είναι ... «κατά της επαναχάραξης των συνόρων»

Την αντίδραση της Σερβίας προκαλεί η αποχή της κυβέρνησης από την ψηφοφορία, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Την έντονη δυσαρέσκεια και αντίδραση της Σερβίας προκάλεσε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου σε αυτό.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς ακύρωσε τη συμμετοχή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσις δήλωσε απογοητευμένος από το ελληνικό ΥΠΕΞ και τη στάση που κράτησε η Ελλάδα στην ψηφοφορία. «Η Ελλάδα με εξέπληξε. Τον υπουργό από την Ελλάδα τίμησε στο σπίτι του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς», είπε, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσοι καταψήφισαν και «έδειξαν ότι είναι φίλοι της Σερβίας», αναφέροντας την Κύπρο, την Ισπανία, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί απανωτές επαφές της κυβέρνησης με τους αξιωματούχους του Κοσόβου, σε στενή συνεργασία και με τις ΗΠΑ, ενώ οι τωρινές εξελίξεις δείχνουν και τι είδους «σταθερότητα» και «αμοιβαίες σχέσεις» με τους γείτονες λαούς εξασφαλίζουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Πόσο μάλλον όταν ένα ακόμα βήμα που σφραγίζει την επαναχάραξη συνόρων μέσα από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (όπως η αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση ενάντια στη Σερβία, που δημιούργησε το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο) έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση καμώνεται ότι ο λόγος που συμμετέχει μέχρι τα μπούνια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι επειδή τάχα τάσσεται ενάντια στις αλλαγές συνόρων. Η στάση αυτή θεωρείται και μία ακόμα «καμπάνα» για τα όσα δρομολογούνται και στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, άλλωστε, από το Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Αμυνας του Κοσόβου, Αρμεντ Μεχάι, ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέδειξε «πόσο σημαντική είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ιδιαίτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια», αλλά και πόσο στενά συνδέονται η οικονομία και η ασφάλεια, ενώ χαρακτήρισε «σπουδαίο παράδειγμα» - για τα Δυτ. Βαλκάνια και ευρύτερα - τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ