Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για το μνημόνιο διαρκείας

Τις προτάσεις της Κομισιόν για τα μνημόνια διαρκείας νέας κοπής, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, περιγράφοντας το νέο μεγάλο μνημόνιο διαρκείας που θα κληθεί να εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση.

Δίνοντας το περίγραμμα των προτάσεων - για το πρόβλημα της εκτόξευσης των κρατικών χρεών, την προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν οι «πράσινες» και άλλες μπίζνες και ταυτόχρονα να «συμβιβαστούν» οι ασυμβίβαστες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ - ο Β. Ντομπρόβσκις σημείωσε: «Ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από πριν από τριάντα χρόνια: Διαφορετικές προκλήσεις, διαφορετικές προτεραιότητες. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πέρυσι, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της ΕΕ έφτασε στο 84% - περίπου 20% περισσότερο από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες. Σήμερα, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν δείκτες δημόσιου χρέους που υπερβαίνουν κατά πολύ το 100% του ΑΕΠ τους», μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος αλλά και το Βέλγιο. Ενώ ο Π. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί και το ίδιο και οι επενδυτικές μας ανάγκες, είτε για τις "πράσινες" και ψηφιακές μεταβάσεις, την ασφάλεια και την άμυνα είτε την ανθεκτικότητα των βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού μας».

Με βάση αυτά η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει:

-- Κάθε κράτος - μέλος «να δεσμευτεί για ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό διαρθρωτικό σχέδιο» τετραετίας, ένα μόνιμο μνημόνιο δηλαδή όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι περικοπές και «μεταρρυθμίσεις». Κατά τον Ντομπρόβσκις, «το σχέδιο θα πρέπει να έχει σαφείς δημοσιονομικούς στόχους για την επίτευξη σταδιακής και διαρκούς μείωσης των δεικτών του δημόσιου χρέους ή για τη διατήρηση του χρέους σε συνετά επίπεδα για τις χώρες με χαμηλό χρέος».

-- Το μεσοπρόθεσμο θα έχει ορίζοντα 4ετίας, ενώ αν μία χώρα θέλει να παρατείνει αυτήν την περίοδο, πρέπει να δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως π.χ. τους τομείς που δίνει προτεραιότητα η ΕΕ.

-- Οι τιμές αναφοράς της παραμένουν σε ισχύ όπως και πριν, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ σε δημόσιο έλλειμμα και το 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος, τιμές που δεν βλέπουν «ούτε με το κιάλι» χώρες όπως η Ελλάδα και για τις οποίες θα υπάρχουν «τεχνικές κατευθύνσεις» από την ΕΕ που θα αποτελούν τη βάση και για κάθε δημοσιονομικό σχέδιο.

-- Παράλληλα προβλέπεται ότι η λεγόμενη «διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» θα ενισχυθεί, με αυστηρότερες ποινές εάν δεν πραγματοποιούνται οι «μεταρρυθμίσεις».

Η παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν σηματοδοτεί και το άνοιγμα της συζήτησης στα γεμάτα, με τις αντιθέσεις στην ΕΕ να φουντώνουν και τη Γερμανία και άλλες χώρες να ζητάνε ήδη αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και «αποφασιστικότερη» μείωση των ελλειμμάτων.

Στόχος είναι το νέο Σύμφωνο να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του χρόνου και να μπει σε ισχύ ήδη από το 2024. Με το ζήτημα θα ασχοληθούν και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών που πραγματοποιούν άτυπη συνεδρίαση αύριο και μεθαύριο στη Στοκχόλμη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να εξασφαλιστεί η «ευελιξία» των κρατών - μελών στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με άφθονο χρήμα και ενισχύσεις που πληρώνουν τώρα οι λαοί με τα μέτρα «αποπληθωρισμού» που εκτοξεύουν τιμές και δόσεις, σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ