Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
9η ΜΑΗ - ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Λαθροχειρία στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης...

Ο Πούτιν εξύμνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι γιόρτασε τη «Μέρα της Ευρώπης»

Σε μία ακόμα προσπάθεια να καπηλευτεί η καπιταλιστική Ρωσία τον ηρωικό αγώνα της ΕΣΣΔ εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και τη θυσία εκατομμυρίων Σοβιετικών επιδόθηκε και φέτος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, παρουσιάζοντας την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ως ...συνέχεια της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Κατά τους χθεσινούς εορτασμούς στη Μόσχα για την 78η επέτειο από τη «Μέρα της Νίκης», ο Πούτιν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θυμόμαστε τον ρόλο που έπαιξαν οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας. Είμαστε περήφανοι για όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια παρουσίασε τη σημερινή ιμπεριαλιστική αναμέτρηση ως επίθεση κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι «αυτοί που ετοίμασαν κυνικά και ανοιχτά μια νέα σταυροφορία κατά της Ρωσίας έχουν στόχο να καταστρέψουν τη χώρα μας, να διαγράψουν τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να διαλύσουν το σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας και Διεθνούς Δικαίου και να καταπνίξουν όλα τα κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης».

Προειδοποίησε ότι ο κόσμος «βρίσκεται ξανά σε μια κρίσιμη καμπή και ένας πόλεμος εξαπολύεται ξανά κατά της Ρωσίας», αλλά «αποκρούσαμε τη διεθνή τρομοκρατία και θα μπορέσουμε επίσης να υπερασπιστούμε τους κατοίκους του Ντονμπάς και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας».

Στην παρέλαση της «Μέρας της Νίκης» συμμετείχαν πάνω από 8.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 530 μαχητών της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, και περισσότερα από 100 είδη στρατιωτικού υλικού, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αεροπορική παρέλαση πάνω από την Κόκκινη Πλατεία. Για λόγους ασφαλείας δεν έγιναν ούτε οι παρελάσεις του «Αθάνατου Τάγματος» σε όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια ο Πούτιν και ηγέτες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών κατέθεσαν λουλούδια στον Τάφο του Αγνωστου Στρατιώτη στον τοίχο του Κρεμλίνου. Συγκεκριμένα, στους εορτασμούς συμμετείχαν οι ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν και της Αρμενίας.

Στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν για τη «Μέρα της Ευρώπης»

Στο άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφτηκε χθες το Κίεβο, για τη λεγόμενη «Μέρα της Ευρώπης» και για να επιδείξει την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.

Μια μέρα πριν, το ουκρανικό κοινοβούλιο - σε ευθυγράμμιση με τις κυβερνήσεις της ΕΕ - είχε θεσμοθετήσει την 9η Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης» και την 8η Μάη ως «Μέρα της Νίκης» κατά του ναζισμού.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου Β. Ζελένσκι «να καθιερώσει την 9η Μαΐου ως Μέρα της Ευρώπης. Η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την ΕΕ για την απόφαση να παρασχεθούν 1 εκατ. οβίδες στην Ουκρανία μέσα στο έτος, αλλά επέμεινε στην αναγκαιότητα να παραδοθούν πιο γρήγορα, λέγοντας ότι «τις έχουμε ανάγκη στο πεδίο της μάχης», ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης.

Επίσης, κάλεσε να αρθούν οι «απαράδεκτοι» και «σκληροί» περιορισμοί από χώρες της ΕΕ στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών. «Εν καιρώ πολέμου, δεν μπορούν παρά να απογοητεύουν», είπε, στοχοποιώντας την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που πρωτοστάτησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ