Τετάρτη 17 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών μας»

Μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια ζητούν οι γονείς με αφορμή τον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς

Αμεσα συγκεκριμένα μέτρα ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται σε ασφαλή σχολεία, με την εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων, κονδυλίων και προσωπικού ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Σε αυτή αναφέρεται πως «οι περιφερειακοί διευθυντές/τριες, οι διευθυντές/τριες ΠΕ, οι διευθυντές/τριες και οι προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων οφείλουν να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.τ.λ.), ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν διασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες (κτιριακές υποδομές, ασφάλεια, αισθητική και υγιεινή χώρων, εξοπλισμός) για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Πριν την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους 2022 - 2023, σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, καταγράφονται τα προβλήματα, που αφορούν στην υλικοτεχνική υποδομή της σχολικής μονάδας και διαβιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου και στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν διασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας τους (κτιριακές υποδομές, ασφάλεια, αισθητική και υγιεινή χώρων, εξοπλισμός)».

Ο απολογισμός αυτής της σχολικής χρονιάς έχει να δώσει πάρα πολλά, σχεδόν καθημερινά, παραδείγματα κατάρρευσης τμημάτων των ασυντήρητων υποδομών, όπως σοβάδες, σχολείων που αναγκαστικά μένουν κλειστά λόγω τέτοιων ζημιών και προβλημάτων, ακόμα και τραυματισμούς μαθητών, ενώ δεν θα φύγει ποτέ από τη μνήμη κάθε γονιού το περιστατικό με τον θάνατο του μικρού μαθητή στις Σέρρες. Με αφορμή τα παραπάνω, τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία με τον τραγικό απολογισμό, το έγκλημα στα Τέμπη, Σύλλογοι, Ενώσεις και Ομοσπονδίες Γονέων έχουν εντείνει τις διεκδικήσεις για σύγχρονη ασφαλή στέγη.

Οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα προβλήματα

«Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει το αυτονόητο, που είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών μας. Πρόκειται για ένα κείμενο που το υπουργείο Παιδείας στέλνει πλέον εθιμοτυπικά χωρίς καμία μέριμνα για την υλοποίησή του. Στα αλλεπάλληλα υπομνήματα και ενέργειες της Ομοσπονδίας για τα κτιριακά ζητήματα η αυτοματοποιημένη απάντηση είναι: "Είναι ευθύνη των δήμων"», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων. Θυμίζει παράλληλα στο υπουργείο:

  • «Τις εκατοντάδες κατά κυριολεξία υπομνημάτων, επιστολών, παρεμβάσεων που έχουν κάνει σύλλογοι γονέων στους δήμους και την απαξιωτική αντιμετώπιση που έχουν λάβει από τους αρμόδιους.
  • Τις ημερίδες και υπομνήματα με αναλυτικά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι Ενώσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε τις ημερίδες των Ενώσεων Αιγάλεω, Περιστερίου, το υπόμνημα της Ενωσης Νέας Φιλαδέλφειας, της Ενωσης Αιγάλεω, κινητοποιήσεις της Ενωσης Βύρωνα κ.τ.λ.)
  • Τα 4 δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας με αναλυτικά στοιχεία για Βύρωνα, Νέα Σμύρνη, Παιανία, Αγιο Δημήτρη με τίτλο: Τα σχολικά κτίρια της Αττικής εκπέμπουν SOS
  • Τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, όπου αναλυτικά παρουσιάστηκαν εικόνες από σχολικά κτίρια σε άθλια κατάσταση και βασίστηκε στο υλικό που έστειλαν 22 Ενώσεις Γονέων, η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση - απόδειξη τα εκτεταμένα ρεπορτάζ από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας του αθηναϊκού Τύπου και τηλεοπτικά κανάλια μεγάλης εμβέλειας.
  • Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας για την ασφάλεια στη σχολική κοινότητα που κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Παιδείας και κατατέθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα».

«Αρα το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει. Και το υπουργείο Παιδείας ξέρει και το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι. Και όλοι κάνουν τους ανήξερους γιατί θεωρούν κόστος τα παιδιά μας», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καλώντας τις Ενώσεις Γονέων να εντείνουν τώρα τις πιέσεις τους προς τους δήμους ώστε μέσα στο καλοκαίρι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι τα σχολεία ασφαλή και όμορφα. Να εξασφαλισθούν τώρα κονδύλια και το ανάλογο προσωπικό. «Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών μας», επαναλαμβάνουν οι γονείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειστό λόγω προβλήματος στη στατική επάρκεια (2024-03-28 00:00:00.0)
Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την ασφάλεια των παιδιών μας! (2023-10-14 00:00:00.0)
Με αγωνία για τη λειτουργία των σχολείων ξεκίνησε η χρονιά (2022-09-13 00:00:00.0)
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία του νομού φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή (2022-04-05 00:00:00.0)
Διεκδικούν το αυτονόητο (2008-11-21 00:00:00.0)
«Μπαλάκι» οι ανάγκες των παιδιών ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες (2008-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ