Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Στο φως οι ελλείψεις προσωπικού και μέσων

Με την κατάθεση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Βασ. Βορριά συνεχίστηκε χτες η δίκη για τη φονική πυρκαγιά του Ιούλη του 2018 στο Μάτι, με 104 νεκρούς. Ο αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων κατήγγειλε ότι το ημερολόγιο πτήσεων της επίμαχης μέρας (23/7/23) εμφανίζει 37 ρίψεις, εγγραφή που τόνισε πως δεν έκανε ούτε ο ίδιος ούτε ο συνάδελφός του. Είπε επίσης ότι πιστεύει πως αυτή η εγγραφή έγινε εκ των υστέρων, «μετά από δημοσιεύματα που ενεπλάκη η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων», όπως ανέφερε.

Ο αξιωματικός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα. Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο». Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής κατέθεσε ότι τη μέρα του ολέθρου στο Μάτι έγινε «εκείνο που όλοι οι πυροσβέστες λέγαμε ότι δεν πρέπει να συμβεί», εννοώντας τα δύο μεγάλα περιστατικά, με φωτιά στην Κινέτα και εν συνεχεία στην Ανατολική Αττική, συμπληρώνοντας: «Ηξεραν όλοι ότι ο μηχανισμός με δύο μεγάλα συμβάντα στην Αττική δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, κάτι για το οποίο πολλοί, όπως και στα Τέμπη, προειδοποιούσαν αλλά οι φωνές δεν είχαν ακουστεί εγκαίρως, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης τα μέσα ήταν με το σταγονόμετρο». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «κανένα εναέριο μέσο δεν σβήνει καμία δασική πυρκαγιά» και χρειάζονται επίγειες δυνάμεις.

Στη κατάθεσή του ο συντονιστής των εναέριων μέσων, που πέταξε εκείνη τη μέρα στην Κινέτα και μετά στο Μάτι, Ευστράτιος Αναστασόπουλος, περιέγραψε την εικόνα που είδε πάνω από το Νταού και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Επίσης, εξέφρασε επιφυλάξεις σε ερώτηση της προέδρου αν θα μπορούσε να είχε σωθεί κόσμος εφόσον είχε έγκαιρη ενημέρωση και οδηγίες.

Την περασμένη Παρασκευή προσπάθεια εκφοβισμού κατήγγειλε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Γιάν. Κώστας, περιγράφοντας τα επιχειρησιακά λάθη. «Εχω μηνυθεί από κατηγορούμενο κι εγώ. Προσπαθούν να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας στο δικαστήριο», είπε ο μάρτυρας και ξεκαθάρισε ότι ήρθε για να καταθέσει όσα γνωρίζει.

«Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Αν είχε γίνει κάτι από όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι», υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ