Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
50 χρόνια είναι αυτά...

Μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Καλλιμάρμαρο

Ολες οι γενιές έσμιξαν χτες στη μεγάλη γιορτή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου για τα 50 χρόνια παρουσίας του στην ελληνική δισκογραφία.

Και το Καλλιμάρμαρο γέμισε... Γέμισε με όλους αυτούς που τα τραγούδια του Βασίλη τους συντροφεύουν... Τους συντροφεύουν στις προσωπικές τους στιγμές, μα και στις συλλογικές... Τους συντροφεύουν στους αγώνες, γιατί ο Βασίλης μάς έμαθε να τραγουδάμε ότι «αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει», αλλά και να ονειρευόμαστε για εκείνα τα χρόνια που απομένουν σαν «κόκκινος ορίζοντας...».

Ενα ολόκληρο στάδιο παλλόταν, ήδη από τις πρώτες νότες του «Κουρσάρου»...

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς υποδέχτηκε τους χιλιάδες λέγοντας γι' αυτά τα 50 χρόνια... «Μια ολόκληρη ιστορία. Ξεκίνησε το '73, φαντάρος στη χούντα. Εγραψα 4 τραγούδια. Μετά πήγα στη Γερμανία. Εκεί τραγουδούσα. Λοΐζο και Θεοδωράκη... Στο Μόναχο γνώρισα μια ομάδα φοιτητών που έγιναν αδέρφια μου. Μου άνοιξαν τα μάτια. Εκεί πολιτικοποιήθηκα. Τους ευχαριστώ. Είναι ακόμα εδώ. Παλεύουν για τις γερμανικές αποζημιώσεις...». Και μετά γνώρισε τον Μίκη. «Στο διάλειμμα της πρώτης μας συναυλίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ήρθε το μήνυμα ότι έπεσε η χούντα. Γυρίσαμε μαζί... Ζήτησα να με γνωρίσουν και με τον Μάνο Λοΐζο. Τα τρυφερά, μεγάλα μάτια του με γονάτισαν...».

Και τα λόγια έδωσαν τη θέση τους στα τραγούδια... «Τσε», «Στρατιώτης» και «Αρνιέμαι»... Για να θυμίζει αυτά τα χρόνια... Και στη συνέχεια το «Μεγάλο Μπουμ», για τους «Υπουλους καιρούς» και το «Φοβάμαι». Γιατί «όλο φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμάς πάλι χωρίς εμάς...».

Σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή ήταν όλοι. Ηταν και ο Μίκης, ο Μάνος, ο Θάνος, ο Καρυωτάκης, ο Αλκαίος, ο Λειβαδίτης, αλλά και σύγχρονοι δημιουργοί που το έργο τους τραγουδήθηκε από τον Β. Παπακωνσταντίνου και έγινε κτήμα όλων μας.

Μαζί του ήταν οι μόνιμοι συνεργάτες του, ο Ανδρέας Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο, ο Βαγγέλης Πατεράκης στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Στέφανος Δημητρίου στα ντραμς, η Μαίρη Μπρόζη στο βιολί, ο Γιάννης Αυγέρης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Απόστολος Μόσιος στην ακουστική κιθάρα και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος στα πλήκτρα. Μετά από πολλά χρόνια, στη σκηνή μαζί με τον Βασίλη βρέθηκαν ο Χριστόφορος Κροκίδης και η Τάνια Κικίδη, για να γιορτάσουν μαζί του και να τραγουδήσουν.

Τη συναυλία συνόδευσε το φωνητικό σύνολο «Ρυθμός» με τη μουσική του πολυφωνία, με μαέστρο τον Νικόλαο Χιώτογλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκανε ξαστεριά!(2023-09-22 00:00:00.0)
Μια μεγάλη γιορτή για τα 50 χρόνια του στην ελληνική δισκογραφία(2023-04-07 00:00:00.0)
Ο Α. Ρίζος ερμηνεύει Μάνο Λοΐζο(2023-02-24 00:00:00.0)
Στίχοι και μελωδίες - «βάλσαμο» και απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες και τα όνειρα του λαού(2022-05-03 00:00:00.0)
«Συνάντηση» με τον Β. Παπακωνσταντίνου(2007-10-06 00:00:00.0)
Μελωδικές αποκαλύψεις(2000-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ