Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Να δοθεί κάθε αναγκαία υποστήριξη στους διασωθέντες από το έγκλημα της Πύλου

Περιοδεία στο ΚΥΤ, όπου μεταφέρθηκαν και οι διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου, έγινε το Σάββατο

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Μαλακάσα
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Μαλακάσα
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μαλακάσας (κέντρο καταγραφής αιτήσεων ασύλου) επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τιμώντας και την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (20/6), με περιοδείες και επισκέψεις της ΚΟ Αττικής σε δομές προσφύγων και μεταναστών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής. Συμμετείχαν επίσης η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων και υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, ο Κώστας Γιαννόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Βόρειου Τομέα, και ο Μιχάλης Χασιώτης, δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο ΚΥΤ της Μαλακάσας διαμένουν 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι, που διασώθηκαν, ηλικίας 14 - 17 ετών, έχουν μεταφερθεί σε ξενώνα φιλοξενίας. Αναμένονται οι υπόλοιποι 19 που είναι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι περισσότεροι είναι Σύροι και Αιγύπτιοι, πιο λίγοι Πακιστανοί και Παλαιστίνιοι. Είναι άγνωστο αν θα ενταχθούν στην αυτόματη απόδοση ανθρωπιστικού καθεστώτος ως θύματα ναυαγίου.

Οι ναυαγοί που έχουν μεταφερθεί στο ΚΥΤ, «κουβαλούν» στην ψυχή και τη μνήμη τους αυτό που έζησαν. Ενα ναυάγιο που πήρε στον πάτο της θάλασσας εκατοντάδες ανθρώπους που δεν θα βρεθούν ποτέ, τις γυναίκες και τα παιδιά για πολλούς από αυτούς. Για 5 - 6 μέρες που ήταν στο σκάφος πολλοί δεν είχαν να φάνε. Κάποιοι μεταφέρθηκαν στη Μαλακάσα με ένα μόνο κρουασάν, καταλήγοντας να πάθουν υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Υπάρχει μεγάλη αγωνία γιατί προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους. Με φωτογραφίες από τα κινητά τηλέφωνα στα χέρια προσέρχονταν το πρωί στο ΚΥΤ συγγενείς και φίλοι επιβατών του αλιευτικού που βυθίστηκε, προσπαθώντας να βρουν δικούς τους ανθρώπους ανάμεσα στους επιζώντες. Προκειμένου να μάθουν κάτι άφηναν τα ονοματεπώνυμα όσων ψάχνουν έξω από την είσοδο της δομής, καθώς η είσοδος σε αυτήν απαγορεύεται.

Οι ένοχοι έχουν όνομα

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή της δομής, Χάρη Χρήστου, και περιόδευσε στους χώρους της. Επιπλέον, συναντήθηκε με ορισμένους από τους διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ.

Μιλώντας με εργαζόμενους και αιτούντες άσυλο, ο Γιώργος Στεφανάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, σε αναφορά και στο πολύνεκρο ναυάγιο, ότι και αυτό έχει αιτία την πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις. Πρόσθεσε πως πρέπει να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που οδηγεί σε τέτοιες τραγωδίες.

Αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, τόνισε ότι σφραγίζει τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης και σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Εξω από το κοντέινερ όπου υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου η Κατερίνα Γεράκη συζήτησε με ομάδα ξεριζωμένων από το Πακιστάν, από ένα άλλο ναυάγιο, στα Κύθηρα στις 10/6. Στο ιστιοφόρο επέβαιναν 90 άτομα (35 άνδρες, 18 γυναίκες, 27 αγόρια, 10 κορίτσια - εθνικοτήτων Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Ιράκ και Αιγύπτου).

«Είμαστε από το ΚΚΕ. Στην Ελλάδα παλεύουμε να πάρετε χαρτιά, να μη σας στέλνουν πίσω, στη φτώχεια και στον πόλεμο, γιατί είστε θύματα των πολέμων και της φτώχειας». Στρεφόμενοι προς το μέρος της απάντησαν, μιλώντας στη γλώσσα τους, μέσω της διερμηνέα: «Ευχαριστούμε».

«Η πολιτική που εφαρμόζεται δεν σας προστατεύει. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση δικαιώματα για σας. Να έχετε εξασφαλισμένα δουλειά, μόρφωση για τα παιδιά σας, υγειονομική περίθαλψη, να σας δοθούν έγγραφα να πάτε στις χώρες που θέλετε. Το ΚΚΕ είναι ενάντια σε αυτές τις δομές. Τις θεωρεί φυλακές», υπογράμμισε η Κ. Γεράκη και ενημέρωσε για τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης που έγιναν σε όλη τη χώρα.

Να γίνουν τα αυτονόητα για τους ναυαγούς

Μετά από την επίσκεψη του κλιμακίου τα στελέχη του Κόμματος έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Βρεθήκαμε με ορισμένους από τους διασωθέντες (της Πύλου), οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι γιατροί. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, καταγγέλλοντας τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Απαιτούμε να διερευνηθούν οι πραγματικές συνθήκες και ευθύνες για την τραγωδία.

Απαιτούμε να δοθεί κάθε αναγκαία υποστήριξη στους διασωθέντες, όπως ψυχολογική, υγειονομική, διερμηνείας, νομική, αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαμονής κ.ά. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ζητήματα οικογενειακής επανένωσής τους, ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Να δοθούν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα ή άδειες διαμονής για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Αυτά είναι το ελάχιστο, αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο καθήκον απέναντι σ' αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ