Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προηγείται το Λαϊκό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) προηγείται με άνετη διαφορά έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλιστών (PSOE), σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιούλη, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία και ενδεχομένως να χρειαστεί την υποστήριξη του εθνικιστικού Vox για να κυβερνήσει.

Σύμφωνα με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Ισπανίας, το PP αναμένεται να εξασφαλίσει από 131 έως 151 έδρες στην κάτω Βουλή των συνολικά 350 εδρών, ενώ το Vox κινείται κοντά στις 36 έδρες. PP και Vox έχουν ήδη συνεργαστεί σε αρκετές περιφέρειες και σε πολλούς δήμους μετά τις τοπικές εκλογές της 28ης Μάη, αλλά σε εθνικό επίπεδο δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοια συγκυβέρνηση.

Το PSOE του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 98 - 115 έδρες.

Το Vox κοντράρεται για την τρίτη θέση με το Sumar, μια νέα συμμαχία σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην οποία συμμετέχει και το Podemos. Το Sumar αναμένεται να καταλάβει 25 - 39 έδρες. Το Sumar και το PSOE έχουν διαμηνύσει ότι σκοπεύουν να αναβιώσουν τον σημερινό σοσιαλδημοκρατικό κυβερνώντα συνασπισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ