Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στη Βουλή η συνταγματική τροποποίηση για τη βουλγαρική μειονότητα

Ανοίγει ο δρόμος μιας μακράς διαδικασίας (έως και πέντε μηνών) με στόχο την προώθηση τροπολογίας στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας που ικανοποιεί τα αιτήματα της Βουλγαρίας και θα άρει το μπλόκο στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, με την πρόταση προστίθενται στο Σύνταγμα ως λαοί της χώρας «οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι (βαλκάνιοι) Αιγύπτιοι», ενώ έως σήμερα στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επτά εθνότητες: «Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Βλάχοι, Σέρβοι, Ρομά και Βόσνιοι».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, θα χρειαστούν περίπου πέντε μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής ψηφοφορίας και την υιοθέτηση της πρότασης.

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση μιας συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, προκαλεί σφοδρές αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE αλλά και τριγμούς στις σχέσεις των Σκοπίων με τη Σόφια.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Το VMRO-DPMNE έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ