Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Συμφωνίες και ζυμώσεις κατά τις περιοδείες Ρ. Τ. Ερντογάν και Φούμιο Κισίντα

Από τις συναντήσεις του Ερντογάν σε χώρες του Περσικού Κόλπου

Saudi Press Agency

Από τις συναντήσεις του Ερντογάν σε χώρες του Περσικού Κόλπου
Με διαδοχικές επισκέψεις από την Τρίτη έως χτες σε Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ολοκλήρωσαν τις περιοδείες τους σε χώρες του Κόλπου επιδιώκοντας συμφωνίες σε εξαγωγές, εμπόριο, Ενέργεια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αξιοποίησε την περιοδεία που ξεκίνησε την Κυριακή σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ, για να επιδείξει το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της τουρκικής εταιρείας «Togg» δωρίζοντάς το στους ηγέτες των τριών χωρών.

Στο Κατάρ το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκε με τον εμίρη της χώρας, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, με τον οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις. Αξιωματούχοι από Κατάρ και Τουρκία υπέγραψαν νέες συμφωνίες με στόχο ακόμη στενότερη συνεργασία σε επενδύσεις, εμπόριο, «καθαρή ενέργεια», τουρισμό, αγροτική παραγωγή, ενώ κοινές επιτροπές από εμπειρογνώμονες αμφοτέρων χωρών συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για να προωθήσουν την επιρροή τους «στον διεθνή οικονομικό χάρτη».

Στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ όπου έφθασε χτες (για δεύτερη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022), ο Τούρκος Πρόεδρος συνάντησε τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν. To εμιρατινό πρακτορείο ειδήσεων WAM αναφερόμενο στην επίσκεψη τόνισε πως η «Τουρκία έχει μεγάλη σημασία για τη στρατηγική των ΗΑΕ στην ενίσχυση εταιρικών σχέσεων, στη διεύρυνση των σχέσεων με διάφορες αδελφικές και φιλικές χώρες και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε Κατάρ και ΗΑΕ

Το ίδιο διάστημα επέλεξε για περιοδεία σε χώρες του Κόλπου και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, επιδιώκοντας ακόμη στενότερες σχέσεις συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας της Ιαπωνίας.

Ο Κισίντα, που είχε δεχθεί τις έντονες πιέσεις ιαπωνικών μονοπωλίων για την εξασφάλιση νέων μεγάλων ποσοτήτων καταριανού LNG, συνάντησε την Τρίτη τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικές, ώστε να έχουν ακόμη στενότερη συνεργασία σε εμπόριο, Ενέργεια, οικονομία, άμυνα, ασφάλεια και ακαδημαϊκές σχέσεις.

Οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν ούτε υπέγραψαν νέα συμφωνία για εισαγωγή καταριανού LNG στην Ιαπωνία, αλλά προετοιμάστηκε το έδαφος για μία τέτοια προοπτική.

Ο Κισίντα, που ξεκίνησε την Κυριακή την περιοδεία του στην περιοχή πηγαίνοντας πρώτα στη Σαουδική Αραβία, όπου υπέγραψε πάνω από 20 συμφωνίες σε Ενέργεια, εμπόριο, τεχνολογία κ.α., μετέβη τη Δευτέρα και στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, όπου συμφώνησε με τον Εμιρατινό Πρόεδρο ένα νέο σχήμα «επιτάχυνσης της ενεργειακής συνεργασίας» ως πλαίσιο για επενδύσεις των ΗΑΕ σε ιαπωνικούς ημιαγωγούς και τεχνολογία ηλεκτρικών μπαταριών.

Κατά αρκετά ιαπωνικά ΜΜΕ, η επίσκεψη Κισίντα σε χώρες του Κόλπου επιδίωξε μεταξύ άλλων και τον περιορισμό της εντεινόμενης γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας, στο φόντο εξασθένισης της αμερικανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή λόγω του ανταγωνισμού με την Κίνα και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ