Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους «απαντώντας» στο πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ

Εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας για την Ταϊβάν

Ανεβαίνει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ένα ακόμη «καυτό μέτωπο» του σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Δυο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης η Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας (ή Ανατολική Θάλασσα όπως είναι γνωστή στην Κορεατική Χερσόνησο), μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap», επικαλούμενο το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας στη Σεούλ και επιβεβαίωσε ακολούθως το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φ. Κισίντα.

Οι εκτοξεύσεις έγιναν από την περιοχή Σουνάν της Πιονγιάνγκ και διένυσαν 550 χλμ. προτού καταπέσουν στην Ανατολική Θάλασσα. Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας εκτίμησε ότι οι πύραυλοι «κατέπεσαν εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου».

Μερικές ώρες νωρίτερα, την Τρίτη, είχε προηγηθεί ο ελλιμενισμός αμερικανικού υποβρυχίου που φέρει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στη Νότια Κορέα, κάτι άνευ προηγουμένου εδώ και 40 χρόνια. Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι διεξήγαγαν την ίδια μέρα την πρώτη συνεδρίαση της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας (NCG) του αρμόδιου οργάνου για τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που θα αναπτυχθούν στη Νότια Κορέα, με στόχο τον «καλύτερο συντονισμό μιας συμμαχικής πυρηνικής απάντησης σε περίπτωση πολέμου με τη Βόρεια Κορέα».

Σεούλ και Ουάσιγκτον ενισχύουν την αμυντική τους συνεργασία, οργανώνοντας μεταξύ άλλων μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Η Πιονγιάνγκ έχει εντατικοποιήσει από πέρυσι τις οπλικές και πυραυλικές δοκιμές, ενώ έχει αυξηθεί εκθετικά η παραγωγή όπλων, ειδικά τακτικών πυρηνικών όπλων.

Πριν από μια βδομάδα εκτόξευσε δοκιμαστικά έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-18, που αξιοποιεί στερεό καύσιμο.

Ο Αμερικανός στρατιώτης, που παραβίασε τα σύνορα της Βόρειας Κορέας και φυλακίστηκε, «εσκεμμένα και χωρίς εξουσιοδότηση πέρασε τη στρατιωτική οριοθέτηση», σχολίασε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, καθώς οι ΗΠΑ «εργάζονται για να επιλυθεί το περιστατικό».

Αντιδρά η Κίνα σε επίσκεψη Ταϊβανέζου αξιωματούχου στις ΗΠΑ

Στο «μέτωπο» της Ταϊβάν συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, με το Πεκίνο να αντιδρά στη «στάση διέλευσης» του Ταϊβανέζου υποψηφίου για την προεδρία Γουίλιαμ Λάι, στην Ουάσιγκτον, στο ταξίδι του για την Παραγουάη.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε είδους επίσημη επικοινωνία μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ», ξεκαθάρισε χτες η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση αν το Πεκίνο σχεδιάζει στρατιωτικές ασκήσεις στα Στενά της Ταϊβάν ή να λάβει παρόμοια μέτρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι με τα αυτονομιστικά στοιχεία, που εκπροσωπούν το λεγόμενο κίνημα ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και κάνουν επισκέψεις διέλευσης στις ΗΠΑ για οποιονδήποτε λόγο», είπε και «επιμένουμε οι ΗΠΑ να τηρούν την αρχή της μίας Κίνας».

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν σχεδιάζουν να αγοράσουν από τις ΗΠΑ το Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας - Αέρος (NASAMS II), δήλωσε ο Ταϊβανέζος υπουργός Αμυνας, που έχει δοκιμαστεί τόσο «αποτελεσματικά» στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας.

Διαπραγματεύσεις για τις «πράσινες μπίζνες»

Σε αυτό το φόντο όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας σε διάφορα μέτωπα, ολοκληρώθηκε χτες η τριήμερη επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, στο Πεκίνο, όπου είχε επαφές με Κινέζους αξιωματούχους, γύρω από τις «πράσινες» επενδύσεις, τις εκπομπές άνθρακα και μεθανίου και τη χρηματοδότηση «κατά της κλιματικής αλλαγής».

Ο Κέρι κατά την επίσκεψή του έχει επιμείνει στη μείωση της καύσης άνθρακα και των εκπομπών αερίων, ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, από τις βιομηχανίες της Κίνας, κάτι που της προσφέρει πλεονέκτημα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Προχτές συναντήθηκε με τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος, Ουάνγκ Γι, καθώς και με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, ο οποίος σημείωσε ότι η παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή είναι ένα επίπονο έργο. Εξάλλου, ο Κινέζος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως οι ανεπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ) θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στη μείωση των εκπομπών και να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις το συντομότερο δυνατό, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα) θα πρέπει να συνεισφέρουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.

Νωρίτερα ο Κέρι είχε τονίσει ότι στόχος της επίσκεψής του είναι η Ουάσιγκτον να καλέσει το Πεκίνο «να μην κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό πως είναι αναπτυσσόμενη χώρα», αλλά να κάνει περισσότερα για το κλίμα.

Πάντως ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επέμεινε πως η δέσμευση της Κίνας στους στόχους για τον άνθρακα - επίτευξη κορύφωσης άνθρακα έως το 2030 και ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 - είναι «ακλόνητη» και το ίδιο το Πεκίνο θα καθορίσει τον δρόμο και τον ρυθμό προς τους στόχους αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ