Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Νέες πρωτοβουλίες για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Με διαρκείς παρεμβάσεις τους εκκενώνονταν μεγάλες επιχειρήσεις στις φλεγόμενες περιοχές

Συνεχίστηκαν και χτες όλη μέρα οι παρεμβάσεις από εργατικά συνδικάτα σε χώρους δουλειάς στη Δυτική Αττική, όπου η εργοδοσία με τις φλόγες να επεκτείνονται στην περιοχή δεν παίρνει μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Με τις παρεμβάσεις έγιναν εκκενώσεις εργοστασίων, αποθηκών και άλλων επιχειρήσεων ώστε να μην κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι.

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, για την εταιρεία «Johnson», όπου η εργοδοσία συνέχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο στη φλεγόμενη περιοχή Μάνδρα Αττικής και να καλεί τους εργαζόμενους, μόνιμους και εργολαβικούς για εργασία, και στις τρεις βάρδιες. Οι εργαζόμενοι, ανέφερε η Ομοσπονδία, καλούνταν να μεταβούν και να εργαστούν σε ένα περιβάλλον ασφυκτικό από τους καπνούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Ακόμα σημειώνει ότι στην παρέμβασή της για την απομάκρυνση των εργαζομένων η εργοδοσία επικαλούνταν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την επικίνδυνη συνέχιση των εργασιών. «Ατομική ευθύνη, λοιπόν», σχολιάζει η Ομοσπονδία, «για άλλη μια φορά και το επιχειρηματικό κέρδος πάνω απ' όλα, με κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων! Τεράστια ευθύνη για τη συμπεριφορά αυτή της εργοδοσίας έχει και η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της κάθε επιχείρησης, να εργάζονται μέσα στις πυρκαγιές!».

Στο ίδιο πλαίσιο, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής παρέμβαση έκανε σχεδόν από την αρχή της βάρδιας στις επιχειρήσεις μεταλλικών κατασκευών «Δημητρίου» και «Μαραγκάκη» στη Μαγούλα, σταματώντας τις εργασίες και απομακρύνοντας τους εργαζόμενους καθώς οι χώροι εργασίας ήταν αποπνικτικοί λόγω καπνών από τις πυρκαγιές.

Ακόμα παρέμβαση έκαναν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και τα δύο εκλεγμένα με τη ΔΑΣ μέλη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής σταματώντας τις εργασίες σε αποθήκη στη Μαγούλα που απασχολούσε 50 εργαζόμενους.

Παρέμβαση πραγματοποίησε χτες και το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ στην εργοδοσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, απαιτώντας την απομάκρυνση των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όποιου άλλου αισθάνεται δυσφορία, από τον χώρο του λιμανιού και τη μετάβασή τους σε ασφαλές σημείο, καθώς η ατμόσφαιρα στο λιμάνι κατά περιόδους γινόταν αποπνικτική λόγω των καπνών από τις πυρκαγιές. Αν και η εργοδοσία διαβεβαίωσε ότι έχουν απομακρυνθεί όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αργότερα εργαζόμενος με βαλβίδα στην καρδιά αποχώρησε από το λιμάνι με δύσπνοια. Ακόμα η ΕΝΕΔΕΠ απαίτησε να κλείσει το λιμάνι εφόσον η ατμόσφαιρα επιβαρυνθεί κι άλλο.

Παρέμβαση έγινε και από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και δρουν στο επιχειρησιακό σωματείο της «FULGOR», εργοστάσιο που βρίσκεται δίπλα στη «Motor Oil», σε μια περιοχή που μαινόταν η πυρκαγιά του Λουτρακίου. Με την παρέμβασή τους ζήτησαν από το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου και την εργοδοσία να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Στις παρεμβάσεις καταγράφονται και αυτές του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής και Νήσων, που έγιναν προχτές Τρίτη σε εργασιακούς χώρους και εργοστάσια που πλήττονται από πυρκαγιές σε Μάνδρα - Μαγούλα - Ασπρόπυργο, στον «Κανάκη» στη Μαγούλα, στη «Nestle» και την ΤΡΟΦΙΝΚΟ στον Ασπρόπυργο, οι οποίοι διέκοψαν τις εργασίες τους και έδιωξαν το προσωπικό για λόγους ασφάλειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος(2023-08-23 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης βρέθηκαν τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς(2023-07-22 00:00:00.0)
«Στο πόδι» τα συνδικάτα για να εκκενωθούν χώροι δουλειάς(2023-07-19 00:00:00.0)
Ξανά στο στόχαστρο η απεργία τους, βγήκε «παράνομη» πέντε μέρες πριν γίνει!(2022-02-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνουμε για υπογραφή ΣΣΕ, δεν χαρίζουμε σε κανέναν τους αγώνες μας(2021-11-16 00:00:00.0)
Πυρκαγιές με διαστάσεις διεθνούς οικολογικής καταστροφής(1997-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ