Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων και άσχημες συνθήκες δουλειάς

Εργοδοσία μεγάλης εταιρείας ανάρτησε στο ΕΡΓΑΝΗ «οικειοθελείς αποχωρήσεις» ερήμην του προσωπικού!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ταχυμεταφορών ACS στην Κέρκυρα καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Οδηγών Μεταφορών και Διανομών του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Πρόσφατα το σωματείο προχώρησε σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους, στην οποία αποτυπώθηκαν οι άσχημες συνθήκες δουλειάς και η επίθεση της εργοδοσίας που αντιμετωπίζουν.

Τον περασμένο Ιούνη, μπροστά σε μια ακόμα αλλαγή στο franchise με το οποίο λειτουργούν τα καταστήματα, η διεύθυνση επιδίωξε να αποσπάσει από τους εργαζόμενους παραιτήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού αρνήθηκε να υπογράψει την παραίτησή του, διεκδικώντας τη συνέχιση της εργασίας του στα καταστήματα υπό τη νέα τους διεύθυνση. Ωστόσο, έκπληκτοι οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι η απερχόμενη διεύθυνση είχε αναρτήσει στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» «οικειοθελείς αποχωρήσεις», χωρίς οι ίδιοι να τις έχουν υπογράψει ή να έχουν ενημερωθεί σχετικά!

Το σωματείο στηλιτεύει «όλες αυτές τις μηχανορραφίες» και τονίζει ότι το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτές είναι ότι «παλαιά και νέα διεύθυνση, που έχουν διαδοχικά αναλάβει το franchise της ACS, βρίσκονται σε συνεννόηση, ώστε να παγιδεύσουν τους συναδέλφους». Αποτέλεσμα των απαράδεκτων μεθοδεύσεων είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν «ακόμα και δεκαετίες στην επιχείρηση, να φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησαν την εργασία τους!».

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, η Σωματειακή Επιτροπή επισημαίνει ότι επικρατεί μεγάλη εντατικοποίηση. Το λιγοστό προσωπικό είναι αναγκασμένο να εκτελεί τις εργασίες διαλογής «σε υπαίθριο χώρο μπροστά από το κατάστημα μέσα στον ήλιο και τη ζέστη». Οι ταχυμεταφορείς «φεύγουν από το κατάστημα με υπερφορτωμένα τα μηχανάκια τους, για να βγει η δουλειά, με ό,τι αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια για την ασφάλειά τους». Οι υπάλληλοι γραφείου «καλούνται να κάνουν και τους αποθηκάριους, ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος μέσα στο κατάστημα, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός». Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ τους οφείλονται χρήματα από το επίδομα αδείας του 2022, από υπερεργασία και υπερωριακή εργασία τόσο από το 2022 όσο και από το 2023.

Το σωματείο απαιτεί από τη νέα διεύθυνση: Να αναγνωρίσει τη διάδοχη κατάσταση, τη συνέχιση του έργου του προσωπικού και να αναγνωρίσει το σύνολο των δικαιωμάτων του. Να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις και να αποδώσει στο ακέραιο το σύνολο των οφειλών προς τους εργαζόμενους. Να φροντίσει ώστε να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια. Να γίνει αύξηση στους μισθούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει ξυλοδαρμό εργαζόμενου σε πρακτορείο ταχυμεταφορών (2021-01-06 00:00:00.0)
Αύξηση τζίρου για την εργοδοσία, εντατικοποίηση και ελλιπή μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους (2020-04-11 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους σε Ταχυδρομεία - Ταχυμεταφορές (2020-01-18 00:00:00.0)
Πικετοφορία στη Λάρισα (2011-10-18 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν σωρεία παραβιάσεων εργατικών δικαιωμάτων (2009-08-25 00:00:00.0)
Κέρδη στο βωμό της ιδιωτικοποίησης (2001-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ