Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπεύθυνη για τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα η πολιτική του «κόστους - οφέλους»

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την φονική κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα

Από την κατάρρευση της γέφυρας στις 23/7, που προκάλεσε δύο θανάτους

INTIME NEWS

Από την κατάρρευση της γέφυρας στις 23/7, που προκάλεσε δύο θανάτους
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στην Πάτρα, η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας στην Περιμετρική της πόλης, με ευθύνη του επιχειρηματικού ομίλου που εκτελούσε το έργο, και είχε ως αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Το θέμα της εκδήλωσης, που έγινε στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας, ήταν: «Τα κέρδη τους - οι ζωές μας. Οταν τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους».

Παρευρέθηκαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Κατερίνα Σίμου, αρχιτέκτονας μηχανικός ΠΕ, πολιτικός μηχανικός ΤΕ και μέλος του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε αναλυτικά στις εγκληματικές ευθύνες κράτους και εργοδοσίας για τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς. Οπως εξήγησε, «όλες οι παράμετροι που αφορούν την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών μεγάλων ατυχημάτων μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους - οφέλους για τον κάθε όμιλο και για το κράτος του κεφαλαίου.


Με γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις: Ποια έργα αποτελούν προτεραιότητα, πόσο προσωπικό, ρυθμός και ώρες εργασίας, μισθοί, εκπαίδευση και ασφάλεια των εργαζομένων, ποιότητα και υλικά κατασκευής. Με βάση τις δεσμεύσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, επιλέγει το αστικό κράτος το τι, το πώς και το πότε σε σχέση με τα έργα υποδομής».

Η Κατερίνα Σίμου ανάδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση, για την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου που οδηγεί σε εγκλήματα σε χώρους δουλειάς.

Και, καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει στην πρώτη γραμμή της μάχης, απαιτώντας «να μην συγκαλυφθεί ούτε αυτό το έγκλημα, να σταματήσει η ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας και τα διαρκή εγκλήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια μας. Οι κομμουνιστές μέσα από κάθε μετερίζι, σε εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές που είναι αναγκαίες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών». Και σε αυτό τον αγώνα, κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους νέους, όλο τον πατραϊκό λαό, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες με βάση την επιστήμη και την τεχνολογία για να μετακινούμαστε και να δουλεύουμε με ασφάλεια, για να ζούμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Θωμά Χόνδρο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μηχανολόγο μηχανικό, Μάνθο Ιμπριάλο, πολιτικό μηχανικό, Χρήστο Κορδά, αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Εργου, Η/Μ έργων και έργων υποδομής δήμου Πατρέων, πολιτικό μηχανικό, και Νίκο Σαράντη, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, μέλος του ΓΣ Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, και Δημήτρη Πολυζωίδη, πολιτικό μηχανικό.

  • Εκτενέστερο ρεπορτάζ από την εκδήλωση και τις ομιλίες θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ