Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ξεκίνησαν οι ακροάσεις προσφυγών κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Αρχισε χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ η ακρόαση της πρώτης προσφυγής κατά της πολύκροτης δικαστικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του ακροδεξιού συνασπισμού, που έχει προκαλέσει πρωτοφανή κρίση και πόλωση στον ισραηλινό λαό και την αστική τάξη.

Οι προσφεύγοντες, υποστηριζόμενοι από τον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα του Νετανιάχου, ζητούν την ακύρωσή της. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε ενώπιον τριών δικαστών και φέρνει το Ανώτατο Δικαστήριο σε αντιπαράθεση με την Κνέσετ (Βουλή).

Η μεταρρύθμιση φέρνει σε σύγκρουση δύο πλευρές της ισραηλινής κοινωνίας: Τους υποστηρικτές του Νετανιάχου, υπόδικου για υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίοι θεωρούν ότι μη εκλεγμένοι δικαστικοί δεν μπορούν να έχουν λόγο επί της διακυβέρνησης από μία εκλεγμένη εκτελεστική εξουσία και τους πολέμιους της μεταρρύθμισης, που θεωρούν ότι σε μία χώρα χωρίς Σύνταγμα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελεί την ύστατη ασφαλιστική δικλίδα για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

«Εδώ υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία δικαστικής δικτατορίας», δήλωσε στο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης «Kan» ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν. Η σημερινή προσφυγή έχει κατατεθεί από το Κίνημα για Χρηστή Διακυβέρνηση στο Ισραήλ, που θεωρεί ότι ο νόμος του Μαρτίου «συνιστά άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο ως προς το ότι ένα πρόσωπο που ασκεί την πρωθυπουργία μπορεί να αλλάζει τις συνταγματικές ρυθμίσεις όπως το βολεύει με βάση την πλειοψηφία που κατέχει».

Στις 12 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στο Ισραήλ, στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα παρουσιαστεί προσφυγή κατά άλλης τροπολογίας του θεμελιώδους νόμου, η οποία περιορίζει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο νόμος, που επικυρώθηκε στις 24 Ιουλίου, αφαιρεί από τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου τη ρύθμιση «περί του εύλογου χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων, η οποία έδινε στο Δικαστήριο τη δικαιοδοσία να απορρίπτει αποφάσεις της κυβέρνησης. Βάσει της ρύθμισης αυτής, το Ανώτατο Δικαστήριο ανάγκασε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αριέ Ντέρι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για φορολογική απάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ