Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ξαναζεσταίνουν τα σχέδια πολυεθνικής αποστολής στην Αϊτή

Με εμπροσθοφυλακή περίπου 1.000 Κενυάτες αστυνομικούς

Τα σχέδια συγκρότησης πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης με πρόσχημα την «πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και των συμμοριών» που δρουν τα τελευταία χρόνια στην Αϊτή ξαναζεσταίνουν οι ΗΠΑ, που πήραν αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λόγω της απροθυμίας δεκάδων χωρών να συναινέσουν στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του γγ του ΟΗΕ για «ξένη πολυεθνική αποστολή επιβολής της έννομης τάξης» στην Αϊτή, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προωθεί αυτές τις μέρες την αποστολή 1.000 Κενυατών αστυνομικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Κένυας τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρές καταγγελίες για εκτελέσεις νεαρών που τη διετία 2020 - '22 απειθάρχησαν στην τήρηση περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και πρόσφατα για φονικά πυρά κατά φτωχών νεαρών σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και της επιδείνωσης των συνθηκών ζωής.

Διεθνή πρακτορεία, όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επισημαίνουν ως ένδειξη της αδυναμίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να βρουν πρόθυμες χώρες να συμμετάσχουν σε μια πολυεθνική δύναμη στην Αϊτή το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικές βδομάδες (μέσα Ιούλη) οι ΗΠΑ και άλλες 11 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαν εκφράσει «λύπη» για την απώλεια ζωών διαδηλωτών στην Κένυα λόγω των «υψηλών επιπέδων βίας» και της χρήσης «πραγματικών πυρών» από τις αστυνομικές δυνάμεις. Χτες, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για μια «παραδοσιακή ειρηνευτική δύναμη» αλλά για αποστολή αποκατάστασης της ομαλότητας, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα και το υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας. Την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είχε επικροτήσει την προθυμία της Κένυας να συμμετάσχει σε αποστολή στην Αϊτή δείχνοντας το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν εδώ και τουλάχιστον εννιά μήνες ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η Κένυα έχει 450 στρατιωτικούς σε αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, εκ των οποίων μόλις 32 είναι αστυνομικοί, οι ΗΠΑ έχουν 35 άτομα και άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ρουάντα και η Γκάνα έχουν χιλιάδες στρατιωτικούς σε αυτές τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» αποστολές.

Την Τρίτη, πάντως, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αϊτινού πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, με τον Κενυάτη Πρόεδρο, Γουίλιαμ Ρούτο, ευχαριστώντας τους Κενυάτες για την «επίδειξη αδελφικής αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ