Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Τροποποιήθηκε ο νόμος περί «ρωσικής επιρροής»

Τροποποιημένη και λιγότερο αυστηρή εκδοχή του νόμου περί «ρωσικής επιρροής» στην Πολωνία υπέγραψε ο Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, ο οποίος στόχευε κυρίως τον πρώην πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ (2007 - 2014) και αρχηγό της αντιπολίτευσης, ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου.

Το κείμενο προβλέπει τη δημιουργία επιτροπής έρευνας, αρμόδιας για την επιβολή ποινών σε αξιωματούχους που θα κρίνει ότι έθεσαν σε κίνδυνο την πολωνική εθνική ασφάλεια λόγω της «ρωσικής επιρροής» από το 2007 έως το 2022, βασικά με προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το κυβερνών Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει κατηγορήσει τον Τουσκ ότι υπέγραψε επαχθείς για το πολωνικό Δημόσιο συμφωνίες με τη Μόσχα για την αγορά φυσικού αερίου. Ο Τουσκ αναμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο ένθερμους φιλο-ευρωατλαντικούς πολιτικούς.

Η αρχική εκδοχή του νόμου προέβλεπε ότι η διορισμένη από το Κοινοβούλιο επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει ποινές όπως η στέρηση του δικαιώματος να αναλαμβάνει κανείς δημόσια αξιώματα μέχρι και για δέκα χρόνια. Η διάταξη επικρίθηκε τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ. Ετσι, από τη νέα εκδοχή απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και της ανάληψης δημόσιων αξιωμάτων. Ακόμη, προστέθηκε διάταξη που προβλέπει διαδικασίες έφεσης, αρμόδιο για τις οποίες θα είναι το Συμβούλιο Εφετών της Βαρσοβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ