Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε τροχιά ανόδου οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Σε τροχιά μεγάλης ανόδου βρίσκεται η τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών, που εδώ και μήνες παλεύουν με την ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς.

Συγκεκριμένα, χτες καταγράφηκε ημερήσια αύξηση τιμής 30% (!) στο φυσικό αέριο και υψηλό τετραμήνου στο πετρέλαιο. Στο φυσικό αέριο, η τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ κυμαίνεται στα 40 ευρώ, από 31 που ήταν χτες, ενώ σε σχέση με τις 28 Ιουλίου που η τιμή έπεσε στα 26 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών, η αύξηση είναι της τάξης του 50%! Μάλιστα, αρκετοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το φυσικό αέριο να φτάσει και να ξεπεράσει στο άμεσο μέλλον τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα διατυπώνονται φόβοι για μη σταθερή ροή LNG, κάτι που προκύπτει κυρίως από τις μειωμένες ροές αερίου σε βασικό εξαγωγικό λιμάνι των ΗΠΑ. Αυτό αποκαλύπτει και το πόσο ανεδαφικές είναι οι αναλύσεις της κυβέρνησης ότι η «σύνδεση» της χώρας με το αμερικανικό LNG θα μειώσει τις τιμές στην Ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι προ των πυλών βρίσκονται νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα κι ενώ ο Αύγουστος έχει μπει με αυξημένες τιμές ρεύματος τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική. Επιπλέον, η κυβέρνηση, με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται να κόψει εντελώς τις όποιες προσωρινές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, ενώ το επόμενο διάστημα έρχονται η επαναφορά της περιβόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, με τις οποίες ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη τα επιδόματα του προηγούμενου διαστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ