Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Εκδήλωση τιμής για τους δολοφονημένους στο Κουρί

Τη μνήμη των 6 δολοφονημένων στελεχών της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ τίμησαν το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ, το πρωί του Σαββάτου 5 Αυγούστου στο μνημείο της Λαϊκής Αγοράς στην Πτολεμαΐδα.

Στα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο γραμματέας του Παραρτήματος Εορδαίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Δημήτρης Σιδηρόπουλος, ενώ ο Νίκος Γεωργακόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στα σύγχρονα μηνύματα που στέλνουν οι αγώνες και οι θυσίες της γενιάς της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Ογδόντα χρόνια πριν, στις 5 Αυγούστου 1943 δοσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών, μέλη της προδοτικής οργάνωσης ΠΑΟ κύκλωσαν την ομάδα των 6 αγωνιστών που βρίσκονταν στη θέση Κουρί (κοντά στο πρώην ξενοδοχείο «Πτολεμαίος») και τους δολοφόνησαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Οι 6 αγωνιστές ήταν οι: Ελλη Δημητριάδου, ετών 20, Δημήτρης Θεοδωρίδης, ετών 29, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ετών 30, Κωνσταντίνος Καραμπίνης ετών 28, Δημήτριος Παπαδόπουλος, ετών 25, Ευστράτιος Ταζούδης, ετών 31.

Οι αγωνιστές μαζεύονταν κρυφά στην περιοχή αυτή και αποδελτίωναν τις ειδήσεις από τα πολεμικά μέτωπα με ένα αποσφραγισμένο ραδιόφωνο, γράφοντας προκηρύξεις και διαδίδοντας τα νέα στον σκλαβωμένο λαό. Αυτή τους η δράση δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τους κατακτητές, που ήθελαν με κάθε τρόπο να χτυπηθεί η οργάνωση. Οι «Ελληνες» συνεργάτες τους πρόθυμοι έφεραν σε πέρας τη βρώμικη αποστολή.

«Με τη σημερινή εκδήλωση και κυρίως με την καθημερινή και ακούραστη δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κρατάμε γερά το νήμα που μας ενώνει με όσους θυσιάστηκαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», ανέφερε ο Ν. Γεωργακόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει αυτή η παραχάραξη της αλήθειας. Δίνουμε μάχη απέναντι στον ιστορικό αναθεωρητισμό και τη συκοφαντία. Το χρωστάμε στις νέες γενιές αλλά και σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στη λαϊκή πάλη. Δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο τους, ότι δεν πρόκειται ποτέ να προδώσουμε τη θυσία τους, για να ξημερώσουν τελικά οι καλύτερες μέρες για τη χώρα και τον λαό μας που πόθησαν κι εκείνοι. Μέσα από τέτοιες ηρωικές στιγμές, έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη και συνείδηση του λαού μας η έννοια της προόδου, δηλαδή της αταλάντευτης ανυποχώρητης πάλης, ακόμα και κόντρα στον πιο δύσκολο συσχετισμό δυνάμεων, που όμως πάντα αποδεικνύει πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό και να νικήσει!

Αυτή είναι η πρόοδος που γνωρίζει ο λαός μας, οι ανοιχτόμυαλοι, προοδευτικοί, αριστεροί άνθρωποι. Γι' αυτό και οργίζονται όταν ακούν κάποιους να βρωμίζουν τη λέξη "πρόοδο", βάζοντάς την μαζί με την ΕΕ των υπερμνημονίων, μαζί με έννοιες όπως "μεταρρυθμίσεις", "ανάπτυξη", "επενδύσεις", "κερδοφορία", όλες μα όλες ταυτισμένες με την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ(2016-09-01 00:00:00.0)
Για τον ΔΣΕ στα Χώστια(2016-08-09 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον ΔΣΕ στα Χώστια(2016-08-05 00:00:00.0)
Πρόσταγμα αγώνα για την οριστική απελευθέρωση του λαού(2016-04-29 00:00:00.0)
Προσφορές(2014-03-30 00:00:00.0)
Συνεστίαση της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ(2003-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ