Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ
Τίμησαν τους αγωνιστές Σουδενιώτες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Τους αγωνιστές Σουδενιώτες της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ της περιόδου 1941-'44 και του ΔΣΕ 1946-'49, της συνολικά ηρωικής για τον λαό δεκαετίας του 1940, τίμησε με εκδήλωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Αιγιαλείας και Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη γεμάτη από κόσμο κάθε ηλικίας πλατεία του χωριού, την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, που σημείωσε ότι τιμούνται όλοι όσοι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους, παλεύοντας για μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και τα χρήσιμα και για το σήμερα συμπεράσματα από εκείνη την περίοδο. Κάλεσε κανένας να μη δεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη 16ωρη δουλειά, σε συνέχεια των προηγούμενων νομοθετημάτων της με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, όπως και αυτών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Το παράδειγμα των συντρόφων, των συναγωνιστών μας που τιμάμε, έδειξε ότι μπορεί να θεριέψει ο γίγαντας λαός και να τα βάλει με αντιπάλους που φαντάζουν ανίκητοι», ανέφερε και κατέληξε: «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια του συγχωριανού μας Δήμου Αργυρόπουλου, καπετάνιου του 5ου Λόχου του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στο γράμμα που έστειλε στους γονείς και τα αδέλφια του, από τις φυλακές Ακροναυπλίας του 1949. Εξηγώντας ότι θα τον εκτελέσουν για τις ιδέες του αναφέρει: Θα ξαναέπαιρνα τον ίδιο δρόμο, αν ξαναζούσα στη ζωή».

Νωρίτερα, αναφορά έγινε από τους διοργανωτές στο ιστορικό της περιόδου πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και στους ηρωικούς Σουδενιώτες, νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και εκτελεσμένους απ' τους ναζί Γερμανούς κατακτητές και στη συνέχεια από τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις της περιόδου 1941-'49. Από απόγονο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης απαγγέλθηκε το ποίημα «Το χέρι», ενώ η εκδήλωση έκλεισε με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του χωριού από την ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τα Παραρτήματα Πάτρας, Αιγιαλείας, Κερατσινίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Λουσών, καθώς και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, Σωτήρη Γκλαβά και Ελένη Κατσιαρδή.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως μπροστά στη νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, για τα μνημονιακά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας, μπροστά στο ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης, στο πέρασμα σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και λιτότητα στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων, κατ' απαίτηση της ΕΕ για τον στόχο της «επενδυτικής βαθμίδας», αλλά και τις εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία με την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας που μεγαλώνει και τους κινδύνους για τον λαό, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει αποφασιστικά εντός και εκτός Βουλής στον δρόμο του αγώνα, απέναντι σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς.

Στον χώρο λειτούργησαν εκθέσεις ιστορικών υλικών και πεσόντων Σουδενιωτών καθώς και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ(2022-08-11 00:00:00.0)
Εμπνευστής και οδηγός η 9η Μάη(2022-05-10 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ(2017-07-19 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ(2013-09-01 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(1999-08-08 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(1999-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ