Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Οργανώνονται και συντονίζουν την αγωνιστική κλιμάκωση

Την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στη Δραπετσώνα η μεγάλη σύσκεψη με Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα | Κραυγαλέα η προσπάθεια φίμωσης των αντιδράσεων, «σιωπητήριο» από την πλειοψηφία των ΜΜΕ

Από τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που «κόπηκε» από όλα τα ΜΜΕ
Από τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που «κόπηκε» από όλα τα ΜΜΕ
Σε σύσκεψη για την οργάνωση της λαϊκής κινητοποίησης καλούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της Αττικής την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο μεγάλο θέατρο του Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο), ώστε «να μπούμε μπροστά, μαχητικά, να υπερασπιστούμε το δίκιο μας, για να στείλουμε στον αγύριστο τα αντεργατικά τους σχέδια, για να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!», όπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους, ενώ τονίζουν ότι «το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή, με το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα να αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο του εκτρωματικού νομοσχεδίου: Τη 13ωρη δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες, τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία», τη γενίκευση της 6ήμερης δουλειάς και στη βιομηχανία κ.λπ. Μέτρα δηλαδή που ένα προς ένα στηρίζουν την κερδοφορία της εργοδοσίας, την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Οργανώνουμε τον αγώνα, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες», σημειώνουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία και απέναντι στον όλεθρο που φέρνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, προβάλλουν διεκδικήσεις για:

  • ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.
  • Προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.
  • Εξασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων.
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Ποιοτική, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, κατάργηση των έμμεσων φόρων και χαρατσιών, φτηνό ρεύμα για τον λαό.

Το κάλεσμα στη σύσκεψη υπογράφουν: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Παράλληλα, σε κοινή συνεδρίαση με θέμα το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και την οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τα παραρτήματά του και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος).

Σε άλλες περιοχές

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία της πόλης σε σύσκεψη την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του στη Χαλκίδα.

Στην Καλαμάτα, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας καλεί σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Δεν θα περάσει η προσπάθεια φίμωσης της φωνής των συνδικάτων!

Στο μεταξύ, κραυγαλέα είναι η αποσιώπηση, από τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, της δράσης που έχουν αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες συνδικάτα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η δράση περιλαμβάνει τόσο τις παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας όσο και συσκέψεις συνδικάτων, συνεντεύξεις Τύπου, άρθρα συνδικαλιστικών στελεχών, ενώ δεκάδες συνδικάτα έχουν καταγγείλει σε ανακοινώσεις τους, με αποδείξεις, τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του νομοσχεδίου σε κάθε κλάδο.

Κι όμως, την ίδια στιγμή που «με μια φωνή» τα αστικά ΜΜΕ υπερπροβάλλουν τις «ουρές» στα αστυνομικά τμήματα και τα σκοταδιστικά συνθήματα διαφόρων κύκλων με αφορμή τις νέες ταυτότητες, βαφτίζοντάς τα «κίνημα», η δράση των συνδικάτων παραμένει στο σκοτάδι από τη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που προσπαθούν να πείσουν ότι πρόκειται για ένα ...φιλεργατικό νομοσχέδιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη, η οποία κόπηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων αστικών ΜΜΕ όλο το τριήμερο, αλλά και από την κρατική ΕΡΤ, η οποία την ...ξεπέταξε με τη μορφή ενός σχολίου ολίγων δευτερολέπτων!

Οπως σχολιάζει το ΠΑΜΕ, «είναι προφανές ότι και εντολή υπάρχει από το υπουργείο Εργασίας να θαφτεί κάθε φωνή που αποκαλύπτει την αλήθεια, όταν την ίδια στιγμή ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας πασχίζει κάθε μέρα σε ένα κεντρικό κανάλι - μόνος του φυσικά, χωρίς κανέναν αντίλογο - να πείσει ότι αυτό το έκτρωμα είναι "θετικό για τους εργαζόμενους", αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα ΜΜΕ έχουν πάρει εργολαβία τη στήριξη της αντεργατικής πολιτικής. Αλλωστε, για τους επιχειρηματικούς ομίλους έγινε το νομοσχέδιο.

Είναι γελασμένοι όμως αν νομίζουν ότι θα φιμώσουν τη φωνή και τη δράση των συνδικάτων. Τελικά μόνο τον φόβο τους δείχνουν. Οι εργαζόμενοι, που ζουν στο πετσί τους τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική, έχουν μεγάλη πείρα από την αντίσταση και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κλιμάκωση των εργατικών αγώνων με το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (βλ. σελ. 17) αλλά και με μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη των σωματείων της Αττικής στη Δραπετσώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ