Κυριακή 14 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» ΚΡΗΤΗΣ
Ο δήμος πρέπει να αλλάξει ρότα

Ο Στέλιος Ορφανός, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου», υποψήφιος δήμαρχος, δίνει το στίγμα του συνδυασμού και ξεκαθαρίζει για ποιων τα συμφέροντα θα αγωνιστεί

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς εννοούν την «ανάπτυξη» οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Ηράκλειο και οι κάτοικοί του, που αντιμετωπίζουν καθημερινά, πολλά και μεγάλα προβλήματα. Ο Στέλιος Ορφανός δίνει σαφείς εξηγήσεις για το ποιοι και πώς τα δημιούργησαν, ποιοι βάζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών πάνω από τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και τι αντιπροτείνουν οι κομμουνιστές και άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι για να βγει η μεγαλούπολη από το τέλμα.

Εγκατάλειψη των λαϊκών προβλημάτων

- Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο και οι κάτοικοί του σήμερα;

- Το Ηράκλειο είναι μια μεγάλη πόλη όπου βρίσκουν αντανάκλαση όλες οι πολιτικές που εφάρμοσαν χρόνια τώρα η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις, και όχι μόνο οι δημοτικές αρχές. Η δραστηριότητα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και οι πολιτικές των κυβερνήσεων στις υπηρεσίες και στον τουρισμό έφεραν στο Ηράκλειο πολύ μεγάλες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με την αγροτική πολιτική που ερημώνει την ύπαιθρο, συγκεντρώθηκε στο Ηράκλειο σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Κρήτης, σε αναζήτηση δουλιάς και καλύτερων συνθηκών ζωής.

Το Ηράκλειο δεν ήταν έτοιμο να ανταποκριθεί στην πληθυσμιακή έκρηξη των τελευταίων 30 χρόνων. Οι υποδομές του παλιές, βασικά στο χώρο που περιβάλλουν τα ενετικά τείχη, όπου το οδικό δίκτυο χαράχτηκε πριν 500 χρόνια.

- Πώς αντέδρασαν στις αυξημένες απαιτήσεις οι αρμόδιοι;

- Η κεντρική διοίκηση και ο δήμος αποδείχτηκαν εντελώς ανεπαρκείς. Η κυρίαρχη επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που διοικεί και το δήμο - για στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου - άφησε ελάχιστα περιθώρια για προσοχή στα προβλήματα της πόλης και των δημοτών.

Περιοχές του κέντρου σε εγκατάλειψη, νέες συνοικίες χωρίς σχέδιο, με χιλιάδες αυθαίρετες οικοδομές, με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, έλλειψη καθαριότητας, αυτά συνθέτουν για τον επισκέπτη την εικόνα μιας από τις πιο άσχημες πόλεις της Ελλάδας.

Για χιλιάδες κατοίκους της πόλης πολύ πιο βασανιστική από την έλλειψη αισθητικής είναι η καθημερινή ζωή. Γειτονιές χωρίς αποχέτευση, χωρίς νερό αρκετές μέρες του χρόνου, με δρόμους χειρότερους από τα χωριά. Μεγάλο μέρος από το οικογενειακό εισόδημα καλύπτει τα κενά της «δωρεάν» Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Εκτός την ανεργία, μεγαλύτερες διαστάσεις έχει το πρόβλημα της εποχιακής ή της ευκαιριακής απασχόλησης.

Πολλά τα προβλήματα που δε φτάνει ο χώρος μιας συνέντευξης να αναλυθούν. Οχι πως δεν έγινε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, είτε κάτω από πιέσεις, είτε για να υπάρχει κάτι να προπαγανδίζεται ως «μεγάλο έργο». Ομως, τα άλυτα προβλήματα και αυτά που δημιουργούνται συνεχώς στην πορεία είναι πολύ περισσότερα.

Το Ηράκλειο δεν τους χρωστά τίποτα

Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας είναι τόσο έντονες, που ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ «γκρινιάζουν» -χωρίς να διατυπώνουν διαφορετική πολιτική - ότι το ΠΑΣΟΚ χρωστά πολλά στο Ηράκλειο, ενώ το Ηράκλειο δεν του χρωστά τίποτα.

Πάντως, το πιο μεγάλο πρόβλημα απ' όλα παραμένουν οι ίδιες οι επιλογές των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Και βέβαια, ο μεγάλος αριθμός των δημοτών τους οποίους εξακολουθούν να τους παραπλανούν και οι οποίοι τους υποστηρίζουν και τους ψηφίζουν.

- Πώς αντιμετωπίζει όσα μας περιγράφετε η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου»;

- Η παράταξη που στηρίζει την υποψηφιότητά μου για το Δήμο Ηρακλείου δεν κάνει απλά αντιπολίτευση στη σημερινή δημοτική αρχή του Ηρακλείου, αλλά εκφράζει μια άποψη διαφορετική, έχει τη δική της συγκροτημένη και συλλογικά επεξεργασμένη δημοτική πολιτική και τις δικές της προτάσεις.

Κεντρικό σημείο στη θέση μας για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, και του δήμου μας ειδικά, είναι το πώς θα εξασφαλίσει η Αυτοδιοίκηση χρήματα και υπεύθυνα να παίξει το ρόλο της για τους δημότες.

Οι υποψήφιοι και τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης - και όχι μόνον - αντί να λογοδοτήσουν και να αποδοκιμάσουν την πολιτική της οικονομικής και θεσμικής ασφυξίας, που εφαρμόστηκε στην Αυτοδιοίκηση, λένε πως δεν είναι δουλιά του δημάρχου ή ενός υποψήφιου να «πολιτικολογεί» και να υποστηρίζει την ανάγκη αλλαγής αυτής της πολιτικής.

Ποιος θα πληρώσει;

Το παίζουν υπερκομματικοί, μιλάνε για οράματα και «μάνατζμεντ», μοιράζουν υποσχέσεις για όλα τα άλυτα προβλήματα, αλλά αποφεύγουν να λένε ποιος θα πληρώσει. Αποφεύγουν να ζητάνε από την κυβέρνηση, δε διανοούνται να ζητήσουν περιορισμό στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο όταν πιεστούν, λένε όσο μπορούν πιο καλυμμένα ότι θα απευθυνθούν στον κόσμο για να πληρώσει.

Τα χρήματα - λένε - θα τα βάλουν οι δημότες με τέλη ή έκτακτες εισφορές. Επιπλέον, οι δημότες θα αγοράζουν στο εξής τις υπηρεσίες που θα πουλάνε οι δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις. Και τέλος, για έργα μεγάλα, που ξεπερνούν τις δυνατότητες του δήμου, λένε, θα τα δώσουμε να κατασκευαστούν με αυτοχρηματοδότηση από μεγάλες εταιρίες.

Σε αυτή τη βάση κινήθηκε με επιμονή όλα αυτά τα χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Εκτός τα τέλη και τα τιμολόγια των υπηρεσιών που αύξησε, εκτός τα τέλη που ετοιμάζεται να επιβάλει ο νεοσύστατος Οργανισμός «Ηράκλειο 2004» για την Ολυμπιάδα, αποκορύφωμα είναι οι προετοιμασίες κατασκευής με αυτοχρηματοδότηση έργων όπως το Πολιτιστικό Κέντρο, το τραμ, υπόγεια γκαράζ κλπ.

Τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης - και όχι μόνον - αποφεύγουν να συζητάνε για τις θεσμικές αλλαγές ασφυκτικού ελέγχου που επέβαλε η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, για τη διάλυση των οργάνων συμμετοχής (κοινότητες, τοπικά και συνοικιακά συμβούλια) και την ενίσχυση των μηχανισμών αστυνόμευσης του δημότη. Επαναλαμβάνουν μονότονα τα παλιά συνθήματα περί Αυτοδιοίκησης-«βάθρο της δημοκρατίας και της ανάπτυξης», που μόνο ειρωνεία και οργή μπορούν να προκαλούν σε όποιον παρακολουθεί το σημερινό κατάντημα του ρόλου των δήμων σε διεκπεραιωτή των κυβερνητικών υποθέσεων.

Αντίθετα, υποστηρίζουν ως μεγάλη πρόοδο τη μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση κάποιων αρμοδιοτήτων σε τομείς κοινωνικής πολιτικής (Παιδεία, προσχολική αγωγή, Υγεία, Πρόνοια) που η κυβέρνηση θέλει να διασπάσει τον ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα τους, που είναι απλά το πρώτο βήμα για να μεταφερθεί το κόστος τους στους πολίτες και η κυριότητά τους στον ιδιωτικό τομέα. Ολοι γνωρίζουμε πια τι πληρώνουν οι γονείς για τη συντήρηση των σχολείων. Στο Ηράκλειο γνωρίσαμε και τα τροφεία στους δημοτικούς (πρώην κρατικούς) παιδικούς σταθμούς.

- Ποια η απάντησή σας σε τέτοιες επιλογές;

- Η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» θεωρεί πως αυτή η πολιτική, που δε δίνει χρήματα, αλλά μόνο αρμοδιότητες στους δήμους, που υποβαθμίζει τη συμμετοχή των δημοτών, πρέπει να αλλάξει.

Αρνείται να πληρώσουν οι δημότες για έργα που λείπουν, ενώ τα χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει γι' αυτά, με τις κάθε λογής φορολογίες, δεν πήγαν στην Αυτοδιοίκηση αλλά στις πολύμορφες επιχορηγήσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Επιμένουμε στην υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί τους δήμους, χωρίς επιβολή όρων και δεσμεύσεων για τις προτεραιότητες στη διάθεση των χρημάτων.

Αρνείται την υποβάθμιση της συμμετοχής του δημότη στις αποφάσεις που τον αφορούν και το μεγάλωμα της απόστασής του από τα όργανα τοπικής εξουσίας.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ