Κυριακή 14 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «αντάρτες», η ΝΔ, ο ΣΥΝ...

- Ποιο είναι το προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται στο Δήμο Ηρακλείου;

- Κυριαρχεί η αγωνία του ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τον έλεγχο του Δήμου, αλλά και την πολιτική του επιρροή σε ψήφους με διάφορα τεχνάσματα εκλογικών σχημάτων. Είναι δύσκολη η θέση του, όχι μόνο λόγω της γενικότερης δυσαρέσκειας, αλλά και για τις ευθύνες του στη διαχείριση των τοπικών προβλημάτων.

Για να μη χρεωθεί η παράταξη το πολιτικό κόστος, διάφορα στελέχη του επιχειρούν να προσωποποιήσουν τις ευθύνες στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου, που δεν έκαμε τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζει με το δικό του «εξαιρετικά αλαζονικό» τρόπο, αυτούσια την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Προξενεί εντύπωση που εν ενεργεία ή πρώην βουλευτές και υπουργοί κατηγορούν τον δήμαρχο ότι «δεν ήταν διεκδικητικός», όταν οι ίδιοι ψήφιζαν και στηρίζουν όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις και κατανομές κονδυλίων.

Αναλώνονται σε διαδικασίες επιλογής υποψηφίου και σε αναφορές σε προβλήματα, χωρίς καμιά συζήτηση ή διαφοροποίηση για την πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων.

- Για ποια εκλογικά τεχνάσματα γίνεται λόγος;

- Μιλάνε για ενότητα σε έναν υποψήφιο και αποφυγή του «αντάρτικου» σχήματος των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Δε διστάζουν, μάλιστα, να ρίξουν στη μάχη της υποψηφιότητας τον εν ενεργεία υφυπουργό Αθλητισμού, εισηγητή στη Βουλή του Νόμου για την κατάργηση του 8ωρου.

Παρ' όλα αυτά, ποντάροντας και στις προσωπικές διαφορές των στελεχών του, φλερτάρουν έντονα και με την ιδέα εμφάνισης δύο ή περισσότερων συνδυασμών, όχι απλά «αντάρτικων», αλλά πιο έντεχνα καλυμμένων με κάποιο μανδύα «κοινωνικής καταξίωσης» από στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, με προσβάσεις στο χώρο της ΝΔ αλλά και στο χώρο του ΣΥΝ.

Τίποτα δεν αποκλείει ακόμα και ο σημερινός δήμαρχος να εμφανιστεί ξαφνικά ως «αντάρτης», αν δεν επιλεγεί ως υποψήφιος. Δυστυχώς, σε όλη αυτή την κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ τίποτα δε δείχνει ότι έχουμε -στο επίπεδο των στελεχών του τουλάχιστον- καμία διαφοροποίηση αντιλήψεων.

Το κρίσιμο ζήτημα που θα κρίνει αν τελικά θα υπάρχει ένας ή δύο συνδυασμοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι η απάντηση από την ηγεσία του στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ να είναι στο δεύτερο γύρο, για να μη διακινδυνεύσουν την απώλεια της δημαρχίας.

- Οι υπόλοιποι;

- Από την πλευρά των υπολοίπων δυνάμεων της σημερινής μειοψηφίας στο Δήμο, υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο της τελευταίας τριετίας, όπου εκτός από την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» καμία άλλη παράταξη δεν άσκησε ουσιαστική αντιπολίτευση. Πολλές φορές μάλιστα ενίσχυσαν τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής και τροφοδότησαν την αλαζονεία της.

Ούτε και σήμερα φαίνεται να είναι σε θέση να απειλήσουν τη Δημοτική Αρχή εκλογικά και πολύ περισσότερο πολιτικά, αφού φαίνεται να παρασύρονται σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ ή μεταξύ τους χωρίς αρχές και θέσεις.

- Επομένως τι μένει ως επιλογή;

- Η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» φαίνεται μέχρι στιγμής η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να «ταράξει τα νερά». Με τα δεδομένα του Ηρακλείου και παρά την ευκαιρία αλλαγής σκηνικού που φαίνεται να υπάρχει, ο στόχος κατάχτησης της δημαρχίας δεν είναι εύκολος. Για μας όμως και για πολλούς δημότες δεν είναι καθόλου ασήμαντος και ο στόχος της εκλογής περισσότερων συμβούλων, που από θέσεις μιας πιο ουσιαστικής και δυναμικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό κατεστημένο θα φέρνουν στο δήμο τη φωνή των δημοτών.

Αντιλαμβανόμαστε πως η επιτυχία της προσπάθειάς μας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κινητοποίηση όλων των φίλων της Κίνησής μας -οπαδών και μη οπαδών του ΚΚΕ- που θέλουν αλλαγή σελίδας στην πόλη. Θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συζητήσεων για συνεργασία που κάνουμε με ομάδες και δημότες που δε συνεργαζόμαστε μέχρι σήμερα, αλλά έχουμε συναντηθεί σε αρκετές αντιλήψεις και δραστηριότητες στο μαζικό κίνημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκη σκοπιμότητας για το «ΞΕΝΙΑ» (2008-09-10 00:00:00.0)
Κλειστά τρία μουσεία της Λάρισας (2006-12-19 00:00:00.0)
Λόγια του αέρα... (2002-10-05 00:00:00.0)
Ο «θρίαμβος»... (2001-03-20 00:00:00.0)
Δε θα σταματήσουμε τη δράση μας (1998-05-19 00:00:00.0)
Αποπροσανατολίζουν τον κόσμο (1998-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ