Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας

«Με τα διδάγματα του απελευθερωτικού αγώνα συνεχίζουμε την πάλη για μια Ελλάδα του λαού της», τονίζει σε ανακοίνωσή της

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση κατάθεσης στεφανιού στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, σήμερα Πέμπτη στις 11.30 π.μ., με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 12 Οκτώβρη, 79 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές το 1944.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «79 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός οργανωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη χώρα. Κάτω από τα χτυπήματα του Ελληνικού Λαϊκού Στρατού, του θρυλικού ΕΛΑΣ, οι κατακτητές εγκατέλειπαν τη χώρα μας μετά από τριάμισι χρόνια μαύρης σκλαβιάς. Ηδη ο ΕΛΑΣ είχε απελευθερώσει το 90% της χώρας, όπου ο λαός μας άρχισε να παίρνει τις τύχες του στα χέρια του για μια νέα ζωή, για καλύτερες μέρες, οργανώνοντας τη λαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη λαϊκή Δικαιοσύνη, τη λαϊκή Παιδεία κ.λπ.

Ηταν το ΚΚΕ που σάλπισε την Αντίσταση και υπήρξε ο οργανωτής, καθοδηγητής, ψυχή και ραχοκοκαλιά του αντιστασιακού αγώνα του λαού μας, αλλά και της οργάνωσης μιας νέας ζωής στις απελευθερωμένες περιοχές.

Από τον Αύγουστο του '44, στην Αθήνα ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ με το σύνθημα της ΚΕ του ΚΚΕ "Ολοι επί ποδός πολέμου" κατάφεραν αποφασιστικά χτυπήματα ενάντια στα γερμανοφασιστικά στρατεύματα. Στα μέσα Αυγούστου 1944 η Καισαριανή, ο Υμηττός, οι Ανατολικές Συνοικίες ήταν ελεύθερες και ο ΕΛΑΣ της Αθήνας ήλεγχε όλες τις συνοικίες του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ο λαός, οργανωμένος στη συντριπτική του πλειοψηφία στο ΕΑΜ, με καθοδηγητή και αιμοδότη το τιμημένο ΚΚΕ, και η νεολαία μας, που ήταν οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, έδιναν και τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους, και με το ένοπλο τμήμα τους, τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, απελευθέρωσαν την πατρίδα μας. Εγραψαν μια από τις λαμπρότερες σελίδες στην Ιστορία της λαϊκής πάλης στη χώρα μας, συμβάλλοντας και διεθνώς στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού - ναζισμού, στον οποίο αγώνα πρωταγωνιστούσε η Σοβιετική Ενωση, για την απελευθέρωση των λαών και των κατεχόμενων χωρών της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τον λαό στην τύχη του κάτω από την μπότα του κατακτητή, μέρος τους έφυγε μαζί με τους Αγγλους «συμμάχους» τους στη Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο, ενώ μια μερίδα τους συνεργάστηκε ανοιχτά με τους Γερμανούς κατακτητές. Σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος καλούσε τον λαό σε υποταγή στον ναζί κατακτητή.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ επισημαίνει ακόμα τις ευθύνες σήμερα των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις - πολεμικές επανορθώσεις, για να μη διαταραχθούν οι «συμμαχικές» σχέσεις με τη Γερμανία στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Ως ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τα διδάγματα του αγώνα της περιόδου 1940 - 1949 και σήμερα συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ και συμβάλλουμε στην οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού και για την εργατική - λαϊκή εξουσία (...) Τιμώντας τον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στο σάπιο σύστημα που γεννά τον φασισμό και τους πολέμους, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μέτωπο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία. Παλεύουμε για καμία συμμετοχή της χώρας μας, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι στη χώρα από άλλες χώρες όπου συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τέλος, εκφράζουμε για μία ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας και στεκόμαστε στο πλευρό του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού στον αγώνα του για απελευθέρωση της πατρίδας του από την κατοχή από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ