Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ο Τουσκ δεσμεύεται για «αποκατάσταση» σχέσεων με την ΕΕ

Να «αποκαταστήσει τις σχέσεις» της Πολωνίας με την ΕΕ δεσμεύτηκε ο Ντ. Τουσκ, επικεφαλής του μέχρι τώρα αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συνασπισμός Πολιτών» (ΚΟ) και πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, χτες, στις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ, ο οποίος αναμένει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να αποκαταστήσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και να ενισχύσουμε την ΕΕ στο σύνολό της», σε μια έμμεση επίκριση κατά της απερχόμενης κυβέρνησης του εθνικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), που είχε έρθει συχνά σε ρήξη με την Κομισιόν.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Τουσκ δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Πολωνίας με την ΕΕ και να επιτύχει την εκταμίευση των 35 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί έχουν «παγώσει» από την ΕΕ, η οποία κατηγορεί τη Βαρσοβία για τη δικαστική μεταρρύθμιση και το «κράτος δικαίου».

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης, όπως και η υποστήριξη προς την Ουκρανία, η ευρωπαϊκή Αμυνα, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, η «δημοκρατία» και οι ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Τουσκ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού που θα αποτελείται από τον ΚΟ, το κεντροδεξιό κόμμα «Τρίτος Δρόμος» και το σοσιαλδημοκρατικό «Νέα Αριστερά».

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα, ξεκίνησε προχτές διαβουλεύσεις με τα κόμματα, αλλά έχει δηλώσει ότι την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα την δώσει στο PiS, που έλαβε το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών. Ο Τουσκ, μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματός του, συναντήθηκε προχτές με τον Ντούντα, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα προχωρήσει σχετικά γρήγορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ