Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Αναφορές για κέντρο «ειρηνευτικών επιχειρήσεων» του ΝΑΤΟ

Διαψεύδει το υπουργείο Αμυνας

Στο επίκεντρο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Κεντρική Ασία βρίσκεται το Καζακστάν, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, μεταξύ άλλων με πολιτικές και οικονομικές πιέσεις ή δέλεαρ, αλλά και με έναν «πόλεμο πληροφοριών».

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν πριν από λίγες μέρες ότι ένα κέντρο «ειρηνευτικών επιχειρήσεων» του ΝΑΤΟ φέρεται να άνοιξε στο Καζακστάν.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Αμυνας του Καζακστάν διέψευσε τις αναφορές, λέγοντας ότι εγκαινιάστηκε μια νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων στην Αστάνα, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στο Καζακστάν, Ντ. Ρόζενμπλουμ. Το κέντρο ειδικεύεται στην εκπαίδευση των «ειρηνευτικών δυνάμεων» του Καζακστάν που έχουν διατεθεί σε αποστολές του ΟΗΕ, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Μόσχα αναμένει από την Αστάνα να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. «Πρέπει να συλλέξουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες. Οι ειρηνευτικές αποστολές έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και τα στρατεύματα του Καζακστάν συμμετέχουν σε αποστολές σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για τη δεύτερη «είδηση» που διαψεύδει το Καζακστάν μέσα σε λίγες μέρες. Την περασμένη βδομάδα διέψευσε ότι αποφάσισε να σταματήσει την εξαγωγή 106 συγκεκριμένων προϊόντων στη Ρωσία, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Πρόκειται για προϊόντα που δεν παράγονται στο Καζακστάν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί «Δυτικοί» αξιωματούχοι μετέβησαν στην Κεντρική Ασία απειλώντας με δευτερογενείς κυρώσεις τα κράτη - εταίρους της Ρωσίας που τη βοηθούν να παρακάμψει τις ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Στα τέλη Σεπτέμβρη, οι αρχηγοί κρατών του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν υποσχέθηκαν να καταβάλουν «επιπλέον προσπάθειες για να εμποδίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων» σε μια συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο.

Πάντως, το υπουργείο Εμπορίου του Καζακστάν διευκρίνισε ότι «ο έλεγχος των εξαγωγών τέτοιων αγαθών ασκείται για περισσότερα από 20 χρόνια σύμφωνα με το διεθνές καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών».

Στο μεταξύ, με αφορμή τη χτεσινή επέτειο της Μέρας της Δημοκρατίας στο Καζακστάν, το αμερικανικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε «τη δέσμευση των ΗΠΑ για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Καζακστάν», ενώ σημείωσε «τη συνεχιζόμενη υποστήριξή μας στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Προέδρου Τοκάγεφ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφηκαν οι νόμοι για προσάρτηση τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία(2022-10-06 00:00:00.0)
Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές(2022-09-02 00:00:00.0)
Εθεσε θέμα για τη μεταφορά στρατευμάτων μέσω Αλεξανδρούπολης(2022-01-15 00:00:00.0)
Δεν υπήρξε συμφωνία στην Αστάνα(2017-07-06 00:00:00.0)
Σύνθετες διαβουλεύσεις στην Αστάνα εν μέσω μαχών(2017-07-05 00:00:00.0)
Συμφωνίες για «γενική εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις(2016-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ