Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
«Ταχεία δράση» για τη διαδικασία «εξομάλυνσης» επιδιώκει η ΕΕ

Στις Βρυξέλλες θα βρεθούν ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλ. Κούρτι, που στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα έχουν σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς αναθερμαίνονται προσπάθειες για την «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με όρους που ευνοούν τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τις εργασίες της Συνόδου θα απασχολήσουν άλλωστε και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με φόντο τις εντάσεις που αναζωπύρωσε η πρόσφατη αιματηρή σύγκρουση σε χωριό στο βόρειο Κόσοβο, ανάμεσα σε ομάδα ένοπλων Σέρβων και την αστυνομία της Πρίστινας.

Ο Π. Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι στόχος είναι να προωθηθούν νέες «προτάσεις και ιδέες» που τέθηκαν σε διερευνητικές συνομιλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναμένει «ταχεία δράση από τα μέρη για να δείξουν πως είναι δεσμευμένα να συνεχίσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης - εκπληρώνοντας τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους στον διάλογο (...) καθώς και όλες τις προηγούμενες συμφωνίες - χωρίς προϋποθέσεις ή καθυστερήσεις».

Η παραπάνω αναφορά «φωτογραφίζει» κυρίως τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, η οποία είχε συμφωνηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η Πρίστινα αρνείται να υλοποιήσει.

Ο Κούρτι ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το «νέο σχέδιο» για τη συνέχιση του διαλόγου με το Βελιγράδι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι και η Βόρεια Μακεδονία στέλνει πρόσθετες δυνάμεις για να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη στο Κόσοβο, KFOR.

Εχουν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις από μια σειρά κρατών του ΝΑΤΟ.

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Σερβίας - Κίνας

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικές για τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στα Βαλκάνια είναι οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Αμυνας, Μ. Βούτσεβιτς, για τη στρατιωτική συνεργασία Σερβίας - Κίνας.

«Η Κίνα είναι ο στρατηγικός μας εταίρος και ένας από τους πιο αξιόπιστους φίλους της Σερβίας», δήλωσε ο Βούτσεβιτς μιλώντας στους κινεζικούς «Global Times».

Δήλωσε δε «πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις συνολικές μας σχέσεις, ειδικά στους τομείς της στρατιωτικο-οικονομικής, στρατιωτικο-ιατρικής και στρατιωτικο-εκπαιδευτικής συνεργασίας».

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου στην Κίνα, ο Βούτσεβιτς εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη «για την ολόψυχη υποστήριξη της Κίνας για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, καθώς και για τη διαρκώς συνεπή και θεμελιώδη θέση της στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου».

Απαντώντας δε σε ερώτημα για τον κινεζικό στρατιωτικό εξοπλισμό τον οποίο προμηθεύεται το Βελιγράδι, ο Σέρβος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η παράδοση κινεζικών όπλων έχει αλλάξει την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία συνήθως δεν έχουν κανένα σχόλιο όταν πρόκειται για τους γείτονές μας που οπλίζονται με αεροσκάφη, συστήματα πυροβολικού - πυραύλων, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αντιτεθωρακισμένων ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη με σκοπό πλήρη αντίθετο της άμυνας».

Ο Βούτσεβιτς ξεχώρισε ειδικά τη διμερή συνεργασία σε οικονομία και ασφάλεια, επιμένοντας ότι «αναμφίβολα» το κινεζικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς FK-3 και τα κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-95 και CH-92A είναι από τα πιο σημαντικά συστήματα που έχει αποκτήσει ποτέ η Σερβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκήρυξη εκλογών εν μέσω έντονων διεργασιών στη χώρα και την περιοχή(2023-11-02 00:00:00.0)
Νέο σοβαρό σκηνικό έντασης με ένοπλο επεισόδιο και νεκρούς(2023-09-26 00:00:00.0)
«Αυτοσυγκράτηση» ζητάνε ΗΠΑ και ΕΕ που βάζουν «φωτιές» στα Βαλκάνια(2022-12-29 00:00:00.0)
Σε κατάσταση «ενισχυμένης ετοιμότητας» ο σερβικός στρατός(2022-12-28 00:00:00.0)
Νέα όξυνση της αντιπαράθεσης για τα οδοφράγματα και τα «μυστικά κατηγορητήρια»(2022-12-21 00:00:00.0)
Προωθούν «λύσεις» κομμένες και ραμμένες στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία(2022-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ