Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα πυρηνικά «μηνύματα» και «προειδοποιήσεις» από Ρωσία και ΗΠΑ

Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Η ρωσική Ανω Βουλή επικύρωσε χτες ομόφωνα την αναστολή της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών

The Federation Council of The

Η ρωσική Ανω Βουλή επικύρωσε χτες ομόφωνα την αναστολή της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών
Με όλο και περισσότερες «ενδείξεις» και έμμεσες «απειλές» για επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χτες η ρωσική Ανω Βουλή (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) επικύρωσε ομόφωνα, όπως αναμενόταν, την αναστολή της επικύρωσης από τη Ρωσία της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

Η Ρωσία αποφάσισε να ακυρώσει την επικύρωση της Συνθήκης για να «ισορροπήσει» ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ, που δεν την έχουν επικυρώσει, ενώ δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, αν δεν το κάνει πρώτη η Ουάσιγκτον.

Σε μια ένδειξη ωστόσο ότι η Ρωσία ενδεχομένως σχεδιάζει να επαναλάβει πυρηνικές δοκιμές, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, μιλώντας χτες στην Ανω Βουλή πριν από την ψηφοφορία, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη διεξαγωγή χημικής έκρηξης στον χώρο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα ήταν «αναμφίβολα ένα πολιτικό μήνυμα» από τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι διεξήγαγε την εν λόγω έκρηξη στη Νεβάδα «για να βελτιώσει την ικανότητα των ΗΠΑ να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις χαμηλής απόδοσης σε όλο τον κόσμο».

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και εάν οι ΗΠΑ κινηθούν προς την έναρξη των πυρηνικών δοκιμών, θα πρέπει να απαντήσουμε εδώ με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Αν και δεν τέθηκε ποτέ επίσημα σε ισχύ, η CTBT ουσιαστικά έβαλε στον «πάγο» όλες τις πυρηνικές δοκιμές. Καμία χώρα εκτός από τη Βόρεια Κορέα δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή που να περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη τον 21ο αιώνα, ωστόσο αυτό το «μορατόριουμ» δεν αποκλείεται να τερματιστεί στο πλαίσιο του οξυμένου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Μια πυρηνική δοκιμή είτε από τη Ρωσία είτε από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών και πυρηνικών δοκιμών από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, σε μια στιγμή οξείας ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Το CNN δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες τον περασμένο μήνα που δείχνουν ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες υποδομές στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ρωσία «δοκίμασε την ικανότητά της να προκαλέσει ένα μαζικό πυρηνικό πλήγμα - από ξηράς, αέρος και θαλάσσης - ως απάντηση σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της», αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων Κρουζ πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης», σημειώνεται, ενώ η κρατική τηλεόραση έδειξε τον υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου, να συνομιλεί με τον Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, για την άσκηση.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει ότι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Yars» εκτοξεύτηκε από πεδίο δοκιμών στη ρωσική Απω Ανατολή, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο από τη Θάλασσα της Βαλτικής και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95MS εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ.

Ρωσικά μαχητικά έτοιμα για περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι συγκρούσεις στη Μαύρη Θάλασσα, με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική πίεση προς τη Ρωσία στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Από την πλευρά της Ρωσίας, τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 που μεταφέρουν υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal» και είχε προαναγγείλει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είναι έτοιμα για εναέριες περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε στο TASS πηγή προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη «απλώς περιμένουν να έρθει μια εντολή». Τα μαχητικά MiG-31 θα συνοδεύονται από μαχητικά Su-27 στις εναέριες περιπολίες.

Ζελένσκι: «Οποιος επενδύει στην Ουκρανία θα έχει καλή απόδοση...»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε στο προχτεσινό γερμανο-ουκρανικό οικονομικό φόρουμ τους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στον «αμυντικό» και τον ενεργειακό τομέα: «Οποιος επενδύσει τώρα στην Ουκρανία θα έχει καλή απόδοση μετά τον πόλεμο», είπε, ενώ απαίτησε από το Βερολίνο να παρέχει ασφάλεια έναντι των κινδύνων πολέμου.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), Π. Αντριάν, δήλωσε ότι παρά τον πόλεμο «είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ ουκρανικών και γερμανικών εταιρειών».

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, εν μέσω πολέμου, οι γερμανο-ουκρανικές εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται 2.000 γερμανικές επιχειρήσεις που απασχολούν 35.000 εργαζόμενους.

Σε αυτό το φόντο, η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία στην προστασία ζωτικών ενεργειακών υποδομών και την οικονομική ανασυγκρότηση. Η υπουργός Ανάπτυξης, Σβ. Σούλτζε, υποσχέθηκε στο Κίεβο επιπλέον 195 εκατ. ευρώ σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, αναμένει ότι η ΕΕ θα αναλάβει μόνιμη οικονομική δέσμευση για την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό Ταμείο για την Ουκρανία στην ΕΕ, που θα συγκεντρώνει επιχορηγήσεις και δάνεια και θα συντονίζει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Ουκρανικές επιδρομές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου

Στο στρατιωτικό πεδίο, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, που ελέγχεται από τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έχει δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις επιχειρήσεις σε αυτήν την περιοχή και δημιουργεί μικρά προγεφυρώματα στην ανατολική όχθη», ανέφερε.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δείχνει να έχει προετοιμαστεί γι' αυτές τις επιθέσεις και «έχει σημαντική ικανότητα πυροβολικού σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό».

Αντίστοιχα και το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ανέφερε ότι η Ουκρανία μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα το βράδυ οι αρχές στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας διέταξαν την υποχρεωτική εσπευσμένη απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων στον Δνείπερο. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, πάνω από 800 παιδιά μεταφέρονται σε ασφαλέστερες περιοχές, στη δυτική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, οι μάχες εντείνονται και στη Ζαπορίζια, ενώ σφοδρές εχθροπραξίες συνεχίζονται στην Αντβιίβκα.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, συμμετείχε χτες σε συνάντηση του επιτελείου στη «ζώνη στρατιωτικών ειδικών επιχειρήσεων», όπου ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είναι συνολικά αποδυναμωμένη και έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τις τελευταίες βδομάδες. «Λάβαμε συστήματα που κατέρριψαν 24 αεροσκάφη σε πέντε ημέρες», είπε ακόμη.

Η Ουκρανία ανέφερε χτες επίθεση με drones στα δυτικά της χώρας με τουλάχιστον 16 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ