Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δεύτερο γύρο στις 19 Νοέμβρη

Ο σοσιαλδημοκράτης νυν υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, υποψήφιος του συνασπισμού «Ενωση για την Πατρίδα», ήρθε πρώτος με 36,24% στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Αργεντινή την Κυριακή 22/10 και θα αναμετρηθεί στον β' γύρο, στις 19 Νοέμβρη, με τον «νεοφιλελεύθερο» Χαβιέρ Μιλέι, της συμμαχίας «Η Ελευθερία προχωρά», που συγκέντρωσε 30,13%.

Η υποψήφια του συνασπισμού της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης «Μαζί για την αλλαγή» (του πρώην Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι) Πατρίτσια Μπούλριτς, πρώην υπουργός Ασφάλειας, πήρε 23,8%.

Ακολούθησαν ο Χουάν Σιαρέτι, κυβερνήτης της επαρχίας Κόρντοβα, με 6,93%, και η Μίριαμ Μπρέγκμαν από το οπορτουνιστικό «Μέτωπο της Αριστεράς», με 2,65%.

Η ίδια περίπου εικόνα καταγράφηκε και στον συσχετισμό δυνάμεων στο κοινοβούλιο, καθώς την ίδια μέρα έγιναν εκλογές για τις 130 από τις 257 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και για τις 24 από τις 72 της Γερουσίας.

Ο Μάσα (που είχε τη στήριξη και του σοσιαλδημοκρατικοποιημένου ΚΚ Αργεντινής) μίλησε για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», που θα επιδιώξει να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και «να αναστηλωθεί η οικονομία».

Στην τρίτη καπιταλιστική οικονομία της ηπείρου ο πληθωρισμός «τρέχει» με 130%, ενώ στο επίπεδο της φτώχειας είναι πάνω από το 40% του πληθυσμού.

Ο Μιλέι δηλώνει ότι εφόσον εκλεγεί θέλει να δολαριοποιήσει την οικονομία, να καταργήσει την Κεντρική Τράπεζα και διάφορα υπουργεία, να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ εκφράζει και ακροδεξιές αντιλήψεις και έχει σχέσεις με το ισπανικό φασιστικό «Vox». Εμφανίζεται ως «εναλλακτικός», που αντιπαρατίθεται στην πολιτική ελίτ, περονιστές και κεντροδεξιούς, ωστόσο ζήτησε τη στήριξη της Μπούλριτς «για να ανακτήσουμε τη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ