Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σύνθετες διαβουλεύσεις στην Αστάνα εν μέσω μαχών

ΑΓΚΥΡΑ.- ΑΣΤΑΝΑ.--

Ξεκίνησαν χτες νέες ενδοσυριακές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν (η 5η συνάντηση), μια πρωτοβουλία που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ως συμπληρωματική σε αυτήν που υλοποιεί ο ΟΗΕ με τις συναντήσεις στη Γενεύη της Ελβετίας, που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα. Στην πραγματικότητα, αυτό που δείχνει και αυτή η συνάντηση είναι ότι το «κουβάρι» των ανταγωνισμών στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Χτες ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ-Τζααφάρι, αναφορικά με το αντικείμενο των συνομιλιών στις οποίες συμμετέχουν και 9 αντιπρόσωποι της λεγόμενης ένοπλης αντιπολίτευσης, τόνισε: «Είμαστε ακόμα στην αρχή, και δεν έχει ακόμη τελειώσει τη συζήτηση των μηχανισμών που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ζώνες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων». Τη χτεσινή πρώτη μέρα των συνομιλιών έγιναν διπλωματικές επαφές, όπως και επαφές της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης με τους Ρώσους και Ιρανούς διπλωμάτες. Επίσης έγινε συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, των χωρών - εγγυητών της λεγόμενης παύσης του πυρός σε συγκεκριμένες περιοχές, με εξαίρεση αυτές όπου είναι το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Νούσρα». Αντικείμενο των επαφών αυτών, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πλευράς Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, είναι να καθοριστούν επακριβώς τα όρια των «ζωνών αποκλιμάκωσης», ζήτημα βεβαίως όπου γίνεται σκληρό παζάρι, καθώς μελλοντικά μπορεί να αφορούν και τις ζώνες επιρροής της κάθε πλευράς.

Στην Αστάνα βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, ενώ παρευρίσκονται και εκπρόσωπος των ΗΠΑ, ο αρμόδιος υφυπουργός για ζητήματα Μέσης Ανατολής Στιούαρτ Τζόουνς και υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Κίνας.

Επίσης, στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της ιρανικής κυβέρνησης, υφυπουργός Χοσεΐν Τζαμπέρι Ανσάρι, με τον ντε Μιστούρα, σημείωσε ότι οι συνομιλίες στην Αστάνα είναι συμπληρωματικές με αυτές της Γενεύης, και κάλεσε τον ΟΗΕ «να παράσχει την τεχνική βοήθεια για να συμβάλει στη διατήρηση των ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία και στη συνέχιση της διαδικασίας ενδοσυριακών συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση». Η σημερινή δεύτερη μέρα έχει καθοριστεί ως μέρα συνάντησης όλων των αντιπροσωπειών.

Μάχες σε Ράκα και άλλες περιοχές

Στην ίδια τη Συρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Ράκα, που θεωρείται η «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού Κράτους». Οι δυνάμεις των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΣΔΔ), που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ με αεροσκάφη, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μπουν στην Παλιά Πόλη της Ράκα και να δημιουργήσουν ρήγματα, με πλήγματα από αέρος, σε δύο σημεία του αρχαίου Τείχους Ραφίκα, επιτρέποντάς τους να παρακάμψουν τις άμυνες των τζιχαντιστών.

Ο συριακός στρατός επίσης ανακοίνωσε ισχυρά πλήγματα στο «Ισλαμικό Κράτος» και τις γραμμές τροφοδοσίας του στη δυτική επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Ακόμα, ο τουρκικός στρατός σφυροκόπησε το βράδυ της Δευτέρας θέσεις των Κούρδων της Συρίας και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φίκρι Ισίκ, δήλωσε ότι μπορεί να εξαπολύσει επιδρομή στην παραμεθόρια περιοχή της Βόρειας Συρίας στο Αφριν, στο όνομα της «αντιμετώπισης της κουρδικής απειλής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συνομιλίες στη Γενεύη, επανακατάληξη της Μοσούλης (2017-07-11 00:00:00.0)
Δεν υπήρξε συμφωνία στην Αστάνα (2017-07-06 00:00:00.0)
Προωθούν τα σχέδια για «ζώνες αποκλιμάκωσης» (2017-05-06 00:00:00.0)
«Σπρώχνουν» σχέδιο τεσσάρων ζωνών «ασφαλείας» (2017-05-04 00:00:00.0)
Ζυμώσεις στην Αγκυρα με στόχο τις νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη (2017-02-04 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και ερμηνείες από την Αστάνα στη Γενεύη (2017-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ