Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών τους

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Τσινπίνγκ, στη Μόσχα, με την υπογραφή συμφωνίας για κοινό επενδυτικό ταμείο 10 δισ. δολαρίων

Οι δύο ηγέτες στη χτεσινή συνάντησή τους στο Κρεμλίνο
Οι δύο ηγέτες στη χτεσινή συνάντησή τους στο Κρεμλίνο
Περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Κίνας (χωρίς αυτό να αναιρεί και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό) σηματοδοτεί η διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, που ολοκληρώθηκε χτες. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μάλιστα απένειμε χτες το μετάλλιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, που θεωρείται η ανώτατη τιμή που μπορεί να δοθεί στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία (είχε καθιερωθεί από τον τσάρο, καταργήθηκε το 1918 με τη νίκη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και επανήλθε το 1998). Μάλιστα, όπως είπε, «το βραβείο αυτό αποδεικνύει ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ιδιαίτερη συμβολή σας (του Σι) στην ανάπτυξη της συνολικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, καθώς και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών μας». Και πρόσθεσε για τον Κινέζο Πρόεδρο ότι «ανέκαθεν υποστήριζε με συνέπεια τη στενή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας με βάση την ισότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και σεβασμό για τα συμφέροντα του άλλου».

Ο Κινέζος Πρόεδρος είναι ο τρίτος αλλοδαπός που παίρνει αυτό το μετάλλιο, αφού έχουν προηγηθεί ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γκαϊντάρ Αλίγιεφ, και ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η σχέση της Ρωσίας και της Κίνας είναι σταθερή και αδιάλειπτη, παρά την παγκόσμια κατάσταση» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων. Επίσης, ο Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών από αύξηση της τάξης του 3,9%, που είχαν το 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ήδη στους πρώτους μήνες του 2017 σημείωσαν αύξηση 37%.

Νέα εργαλεία ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων

Χτες οι δύο ηγέτες και τα επιτελεία τους υπέγραψαν τη δημιουργία κοινού Σινο-ρωσικού Ταμείου Συνεργασίας ανάμεσα στο Ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας, με κοινό κεφάλαιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κοινό Ταμείο Συνεργασίας θα συναλλάσσεται σε ρούβλια και γουάν και τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν κυρίως σε έργα υποδομής που συνδέονται με το σχέδιο «Μια ζώνη, Ενας δρόμος», του «σύγχρονου δρόμου του μεταξιού» που προωθεί η Κίνα, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών της ομίλων και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές στην Ευρώπη, την Αφρική και τις άλλες ηπείρους.

Η Κίνα και η Ρωσία συμμετέχουν ήδη σε μεγάλες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, όπως η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής της Ασίας, οι BRICS, μαζί με τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Θέση στην ατζέντα των συζητήσεων είχαν φυσικά και μεγάλα διεθνή ζητήματα όπου εκδηλώνεται σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, όπως και η ανησυχία για την αναιμική ανάκαμψη που παρατηρείται στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και αναμένεται να απασχολήσει και την επερχόμενη Σύνοδο του G20 στις 7-8 Ιούλη στο Αμβούργο. Απασχόλησαν, επίσης, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου αναφορικά με τη νέα πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, από κοινού ζήτησαν να υπάρξει «πάγωμα» της πυραυλικής και πυρηνικής δραστηριότητάς της, με ταυτόχρονο σταμάτημα των ασκήσεων Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, όπως και της λεγόμενης αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD στη Βορειοανατολική Ασία, που «προκαλεί σοβαρή ζημιά στα στρατηγικά συμφέροντα ασφαλείας των περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, και δεν συμβάλλει στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Επίσης, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της τήρησης της λεγόμενης Συμφωνίας του Παρισιού για το περιβάλλον (του συμβιβασμού για τον υποτιθέμενο περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου), σε μια εμφανή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που επέλεξε να αποχωρήσει διεκδικώντας καλύτερους όρους για τα δικά της μονοπώλια, σε σχέση με τα κινεζικά και ρωσικά με τα οποία ανταγωνίζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχούν για τη «στροφή του ΝΑΤΟ προς την Ασία» (2023-12-16 00:00:00.0)
Πρώτες εναέριες περιπολίες Κίνας - Ρωσίας σε μεγάλη ακτίνα (2019-07-24 00:00:00.0)
Στο Σότσι συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών (2019-05-14 00:00:00.0)
Διασταυρώνονται συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (2018-04-07 00:00:00.0)
Στην Κίνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ (2017-09-30 00:00:00.0)
Αμερικανοϊαπωνικές ασκήσεις πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2017-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ