Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αμερικανοϊαπωνικές ασκήσεις πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Ενώ μαίνονται και οι διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο

Αμερικανικά αεροσκάφη που συχνά κάνουν υπερπτήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Copyright 2017 The Associated

Αμερικανικά αεροσκάφη που συχνά κάνουν υπερπτήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΤΟΚΙΟ.--

Μετά τις νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έκαναν στις αρχές της βδομάδας με τη Νότια Κορέα, πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, χτες οι ΗΠΑ συνέχισαν με συντονισμένα εναέρια γυμνάσια με την Ιαπωνία. Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Β-1Β πέταξαν μαζί με ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), που αποτελεί πεδίο έντονων εδαφικών διαφορών μεταξύ Κίνας και άλλων δυνάμεων της περιοχής. Μάλιστα, το Πεκίνο έχει εκφράσει και την έντονη «ενόχλησή» του για περιπολίες που κάνουν στη ΝΚΘ αμερικανικά πλοία στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε πως η χώρα του «αντιτίθεται αποφασιστικά στο να χρησιμοποιείται το σύνθημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων για επίδειξη στρατιωτικής δύναμης και για να πληγεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Κίνας». Ακόμα, σε σχετικό ερώτημα του «Ρόιτερς», το υπουργείο Αμυνας της Κίνας τόνισε την «ετοιμότητα» της χώρας και ότι «οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις θα διαφυλάξουν αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια, όπως και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Συναντήσεις και συζητήσεις για την Κορεατική Χερσόνησο

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Αμβούργο, έγινε συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, με βασικό θέμα την «αντιμετώπιση» των «απειλών» της ΛΔ Κορέας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι οι τρεις πλευρές «θα συνεχίσουν να συντονίζονται για να υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μια νέα απόφαση που θα περιλαμβάνει σοβαρά μέτρα (κατά της Πιονγιάνγκ)». Από τη μεριά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «δεν εγκαταλείπω ποτέ» την προσπάθεια στενότερης συνεργασίας με την Κίνα για το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζ. Μάτις συνομίλησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Χαν Μιν-κου, στον οποίο και τόνισε ότι υπάρχει «μια ολοκληρωμένη σειρά αμυντικών επιλογών» για την αντιμετώπιση των «βορειοκορεατικών απειλών».

Πάντως, στο Αμβούργο, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συνάντησε και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τσινπίνγκ, που μίλησε για κοινή ευθύνη των δύο πλευρών να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις σε πολλά πεδία. Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι κάλεσε τη Σεούλ να λάβει σοβαρά υπόψη τις «δίκαιες κινεζικές ανησυχίες» και να χειριστεί «κατάλληλα» τα σχετικά ζητήματα.

Τέλος, ενδεικτικές των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι οι διαφωνίες που εκφράστηκαν στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου δεν εγκρίθηκε απόφαση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας. Διάφορα ΜΜΕ, όπως το «Αλ Τζαζίρα», μετέδωσαν πως σημαντικές διαφωνίες εξέφρασε ειδικά η Μόσχα, που ζήτησε να γίνουν «κατάλληλες αλλαγές» σε προσχέδιο απόφασης που είχε ετοιμαστεί. Θυμίζουμε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αντιτάχθηκαν στην ετοιμότητα για χρήση «στρατιωτικών μέσων», που εξέφρασαν πρώτες οι ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος της Ρωσίας φέρεται και να χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απόπειρες «να στραγγαλιστεί οικονομικά η Βόρεια Κορέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ