Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νέοι διαγκωνισμοί για τα εύσημα του κεφαλαίου

Νέο γύρο διαγκωνισμών ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, για το ποιος είναι καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων του κεφαλαίου, πυροδότησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Το στίγμα της συζήτησης έδωσε ο ίδιος ο τίτλος της Επερώτησης, που ήταν: «Ανάπτυξη: η (αυτ)απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται...», για να αναδείξει ότι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις συμπλέουν στρατηγικά και πως όλος ο «καβγάς» τους είναι για το «πάπλωμα» της καλύτερης διαχείρισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, τσακίζοντας το λαό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, παρέθεσε ορισμένα από τα ...«επιτεύγματα» της κυβέρνησης για το κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα: «Το 2016 συνάψαμε συμφωνίες ύψους 2,4 δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ, που είναι ρεκόρ πενταετίας και από τα οποία περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν ήδη στην πραγματική οικονομία», δηλαδή στα μονοπώλια, και πως «φέτος, τα ποσά αυτά θα αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ», «ενεργοποιήσαμε και διοχετεύσαμε στην πραγματική οικονομία κοινοτικούς πόρους ύψους 11 δισ.», «αυξήθηκε το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο τώρα είναι στο 1 δισ. ευρώ και το 2019 θα φτάσει στο 1,6 δισ. ευρώ», «θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις» κ.ο.κ. Ενώ στο πεδίο των διεργασιών κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να είναι «θλιβερή ουρά της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς των τελευταίων δεκαετιών» και να παραδειγματιστεί από τους «Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες εταίρους του».

Από την άλλη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους παίρνει την μπουκιά από το στόμα, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση (Θ. Μπούρας, Ανδρ. Λοβέρδος) για τα εμπόδια σε «στρατηγικές επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού» και καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή μέσω του Ηλ. Παναγιώταρου αναρωτήθηκε «πώς να έρθουν επενδύσεις με την υψηλή φορολογία»...

Το ζήτημα είναι ανάπτυξη για ποιον

Απέναντι σε αυτό το μπλοκ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έβαλε το ζήτημα ανάπτυξη για ποιον, «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει». Οπως ανέφερε, το παράδειγμα του Τουρισμού, που εκθειάζουν κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, «αναδεικνύει πρακτικά τι σημαίνει ανάπτυξη για σας, που υπερασπίζεστε ακριβώς τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της ανάπτυξης».

Σημείωσε, ακόμη, πως «το ζήτημα είναι, θα έχουμε μια ανάπτυξη η οποία στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ή το καπιταλιστικό κέρδος;». Οπως τόνισε, αιτία για την καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας - ακόμα και πριν την κρίση είχαν καταστραφεί ολόκληροι κλάδοι - τη σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων και την ανεργία, όταν με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να δουλεύουν λιγότερο και αμείβονται περισσότερο, «είναι το καπιταλιστικό κέρδος και με αυτό πρέπει να ξεμπερδέψουμε. Δεν μπορεί να αποτελεί το κίνητρο, τον μοχλό της οικονομίας. Είναι παρασιτικό κίνητρο αυτό. Γι' αυτόν το λόγο καταστρέφει την εργατική δύναμη, γι' αυτόν το λόγο καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες. Γι' αυτόν το λόγο κάνει πολέμους για τη σωτηρία του. Αυτό το καπιταλιστικό κέρδος και η υπεράσπισή του βρίσκεται πίσω από τα μνημόνια, πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζετε εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σημείωσε, ακόμη, πως οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι απαίτησαν «να καταργήσετε με τα μνημόνια ό,τι κατακτήσεις και δικαιώματα είχε η εργατική τάξη, να μειώσετε τους μισθούς και τις συντάξεις», ενώ ζητάνε νέα κίνητρα και προνόμια, με αναπτυξιακούς νόμους, φοροαπαλλαγές, φοροασυλίες, την απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους να επενδυθούν και σε άλλους τομείς. Αυτούς, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «πρέπει να σημαδέψει με την πάλη του ο λαός και βεβαίως και τις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχθρικός για το λαό ο μονόδρομος των μονοπωλίων (2014-04-01 00:00:00.0)
Πλήρης αντιλαϊκή σύμπλευση (2010-09-11 00:00:00.0)
Οικολογικές αλχημείες... (2009-02-21 00:00:00.0)
Περισσότερο δωρεάν κρατικό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες (2008-08-02 00:00:00.0)
«Κίνδυνοι» και στόχοι καπιταλιστών (2008-04-03 00:00:00.0)
Στόχος πρώτος η στήριξη του κεφαλαίου (2004-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ