Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Εκταμιεύσεις» αντιλαϊκών μέτρων και δόσεων

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο», είπε χτες ο Κλ. Ρέγκλινγκ (φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό)

Eurokinissi

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο», είπε χτες ο Κλ. Ρέγκλινγκ (φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό)
«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, για να ξαναχτίσει μια ανταγωνιστική οικονομία και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης του ΕSM και βέβαια την αναμενόμενη έγκριση της εκταμίευσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη του ελληνικού κράτους, ύψους 7,7 δισ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕSM, επισημαίνεται ότι η απόφαση έρχεται μετά την έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου και την ολοκλήρωση όλων των «προαπαιτούμενων» δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ μία πρόσθετη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, θα εξεταστεί μετά το Σεπτέμβρη, με την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι η εκταμίευση των 7,7 δισ. θα «αξιοποιηθεί» από την κυβέρνηση για τις αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων του κρατικού χρέους, ύψους περίπου 6,3 δισ. ευρώ, για τις «υποχρεώσεις» του Ιούλη προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες πιστωτές, ενώ το υπολειπόμενο ποσό θα κατευθυνθεί στις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών σε ιδιώτες.

Με τη χτεσινή εκταμίευση, τα δάνεια στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου με την Ευρωζώνη φτάνουν σε σύνολο τα 39,4 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική στήριξη από τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης διαμορφώνεται σε 181,2 δισ. ευρώ.

Με Υπουργική Απόφαση η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Νωρίτερα χτες, στο πλαίσιο των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση σχετικά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι περιοχές - «φιλέτα», ουσιαστικά σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι μεγάλες αλυσίδες, σε τουριστικά μέρη, σε περιοχές του Πειραιά, στο δήμο Θεσσαλονίκης και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ενδεικτικό είναι και το σκεπτικό της Υπουργικής Απόφασης. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψη παράγοντες όπως:

-- Τον αυξημένο αριθμό αεροπορικών αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

-- Τον αυξημένο αριθμό αφίξεων πλοίων κρουαζιέρας και επιβατηγών πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σκαφών αναψυχής στις μαρίνες του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

-- Το αυξημένο ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών και του αυξημένου συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων αλλοδαπών επισκεπτών.

-- Την υψηλή συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας.

-- Τη σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων στις οριζόμενες περιοχές, όπως αυτή αποτιμάται σε όρους συνολικού αριθμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συνολικού κύκλου εργασιών και επισκεψιμότητας των καταναλωτών.

Μάλιστα, η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση «οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα πρέπει να θεσμοθετούνται κατ' εξαίρεση, ώστε να εξυπηρετηθούν σκοποί δημοσίου συμφέροντος, διασφαλίζοντας το δικαίωμα των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία και την εφαρμογή της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση βαφτίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών ως «δημόσιο συμφέρον», με γνώμονα την διόγκωση του τζίρου και των κερδών που βάζουν στο χέρι οι μεγάλες αλυσίδες και οι ισχυροί όμιλοι του λιανεμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ