Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στο «μενού» τα σχέδια εμβάθυνσης της ΟΝΕ και οι σφοδροί ανταγωνισμοί

Μεθαύριο Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ με κεντρικό ζήτημα τις διεργασίες, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς γύρω από την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση που βέβαια θα συνεχιστεί στην επόμενη περίοδο με τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία της ΕΕ, εστιάζει στην «ενίσχυση ήδη υφιστάμενων μέσων, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής» ή ακόμη και στη «σύνδεση της χρηματοδοτικής στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό «έγγραφο προβληματισμού» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, «ανοίγουν» και πάλι τα ζητήματα της «τραπεζικής ένωσης» και βέβαια σε συνδυασμό με τους τρόπους επιμερισμού των κινδύνων και της ενδεχόμενης χασούρας που συνεπάγονται τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και ως εργαλείο για τις «μοιρασιές» στον επόμενο γύρο καπιταλιστικής συσσώρευσης.

Να σημειωθεί πως αυτήν τη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena από την κυβέρνηση της Ιταλίας μέσω πακέτου κρατικής διάσωσης ύψους 5,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό που προκάλεσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» εμφανίζονται στο 4,8% της μάζας του τραπεζικού δανεισμού στην ΕΕ, ενώ, την ίδια ώρα, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζητήματα στρατηγικής σημασίας και για τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, εν αναμονή βέβαια των «αναπτυξιακών πακέτων» για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και των άλλων παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζήτημα αιχμής και για τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους όσο και συνολικά για το κεφάλαιο, ενόψει και της απογείωσης των στόχων για την απομείωση των προβληματικών δανείων από το 2018, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, όσο και για τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.

Σε αυτό το επίπεδο, από τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ από την 1η Γενάρη 2018 οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των στεγαστικών δανείων σε funds και άλλους «επενδυτές».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ευρωζώνης για το 2018.

Στην ατζέντα βρίσκεται και η Ιρλανδία, αναφορικά με την ειδική «εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», που ισχύει μέχρις ότου αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων διάσωσης που χορηγούνται από την ΕΕ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην επίσημη ατζέντα της μεθαυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ δεν προβλέπεται συζήτηση σχετικά με το αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ