Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαπραγματεύσεις και ερμηνείες από την Αστάνα στη Γενεύη

Από τη συνάντηση στην Αστάνα

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση στην Αστάνα
ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Γενικόλογες διατυπώσεις περί ...ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τερματισμό του πολέμου με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διατύπωσαν οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας και ένοπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων - που η κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά - ολοκληρώνοντας χτες στην Αστάνα του Καζακστάν διήμερες έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα. Παράλληλα, διπλωμάτες από τις τρεις χώρες που είχαν το ρόλο «εγγυητή» στις ενδοσυριακές συνομιλίες στην Αστάνα, δηλαδή η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός αδιευκρίνιστου «μηχανισμού» επιτήρησης και ενίσχυσης της γενικής συμφωνίας εκεχειρίας που εφαρμόζεται σε εμπόλεμες περιοχές της Συρίας από τις 30 Δεκέμβρη.

Στην πράξη, πάντως, οι διήμερες συνομιλίες στην Αστάνα φάνηκε κυρίως να ανοίγουν το δρόμο για νέες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, στις 8 Φλεβάρη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, και πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, δήλωσε πως η συνάντηση στην Αστάνα «πέτυχε το στόχο» συνέχισης της εκεχειρίας με την προσδοκία πως αργότερα θα ανοίξει το δρόμο για τη συνέχιση του ενδοσυριακού διαλόγου. Εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές «δεσμεύονται» να πολεμήσουν από κοινού «τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το πρώην "Μέτωπο Νούσρα" και το "Ισλαμικό Κράτος"».

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας, Μοχάμεντ Αλούς, είπε πως διατηρεί επιφυλάξεις για την τελική ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, λέγοντας πως οι αντικαθεστωτικοί υπέβαλαν μια ξεχωριστή πρόταση εκεχειρίας. Διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον μετακινηθεί «από τη θέση του εμπόλεμου μέρους και τώρα καταβάλλουν προσπάθειες να γίνουν εγγυητές». Πρόσθεσε πως «συναντούν πολλά εμπόδια από τις δυνάμεις της (λιβανικής σιιτικής) "Χεζμπολάχ", το Ιράν και το καθεστώς», διαβεβαιώνοντας πως η πλευρά του «δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν», που υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, «να έχει λόγο στο μέλλον της Συρίας».

Ο απεσταλμένος του Πούτιν στις συνομιλίες στην Αστάνα, Α. Λαβρεντίεφ, διέκρινε πως υπάρχουν οι δυνατότητες στις δύο εμπόλεμες πλευρές να ξεκινήσουν «πολιτική διαδικασία» έναρξης συνομιλιών πάνω σε ένα νέο Σύνταγμα. Υπογράμμισε πως η ρωσική πλευρά έδωσε στην αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών προσχέδιο συριακού Συντάγματος που επεξεργάστηκαν Ρώσοι εμπειρογνώμονες. Πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν, υπό ορισμένες συνθήκες, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Ενδεικτική της κόντρας που συνεχίζεται και στο πλαίσιο της συνεργασίας Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για την αποκλιμάκωση του πολέμου στη Συρία ήταν και η χτεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, πως όταν ανακαταλάβει ο τουρκικός στρατός τη βόρεια συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», δεν θα παραδώσει τον έλεγχό της στο συριακό στρατό «αλλά στους κατοίκους της»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνθετες διαβουλεύσεις στην Αστάνα εν μέσω μαχών (2017-07-05 00:00:00.0)
«Σπρώχνουν» σχέδιο τεσσάρων ζωνών «ασφαλείας» (2017-05-04 00:00:00.0)
Ζυμώσεις στην Αγκυρα με στόχο τις νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη (2017-02-04 00:00:00.0)
Μη ρεαλιστική, πλέον, η ανατροπή του Ασαντ για την Τουρκία (2017-01-21 00:00:00.0)
Συμφωνίες για «γενική εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις (2016-12-30 00:00:00.0)
Παζάρι για τους όρους «γενικής εκεχειρίας» (2016-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ