Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες διεργασίες στο φόντο των ανακοινώσεων των ΗΠΑ για την ΤΡΡ

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Ενδεικτικές των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι οι αντιδράσεις μιας σειράς χωρών - ακόμα και παραδοσιακών «εταίρων» των ΗΠΑ - στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να υλοποιήσει τη διακήρυξή της περί αποχώρησης από τη συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία (ΤΡΡ).

Μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, δήλωσε μεν ότι «η απώλεια των ΗΠΑ από τη συμφωνία είναι μεγάλη, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό (...) αλλά δεν είμαστε διαθέσιμοι να δραπετεύσουμε από τη δέσμευσή μας που αφορά τις αυστραλέζικες θέσεις εργασίας».

Μάλιστα, η Αυστραλία είχε ήδη επαφές με εκπροσώπους πολλών από τις υπόλοιπες 11 χώρες που είχαν πάρει μέρος στην αρχική συμφωνία για την ΤΡΡ. Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Στίβεν Κιόμπο, είπε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός συνάντησε αξιωματούχους από Ιαπωνία, Καναδά, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Μαλαισία. «Υπάρχει ένας αριθμός αντίπαλων παραγόντων στο διεθνές εμπόριο, όπως θα υπάρχει πάντα», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η συνέχεια της προώθησης της ΤΡΡ θα αποτελεί «σαφή απόρριψη του προστατευτισμού από το αυστραλέζικο Κοινοβούλιο και δήλωση ότι οι ανοιχτές αγορές αποτελούν το μονοπάτι για τη μακροπρόθεσμη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας». Ο Κιόμπο χαρακτήρισε απογοητευτική αλλά όχι απρόσμενη την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «η αρχική αρχιτεκτονική δομή της ΤΡΡ ήταν τέτοια που καθιστά δυνατή τη συμμετοχή (και) άλλων χωρών», και συνέχισε: «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι σχετικό ενδιαφέρον έχει εκφράσει η Ινδονησία και θα υπήρχε δυνατότητα και για την Κίνα αν μπορούμε να αναδιατυπώσουμε την αρχική δομή». Αλλά και ο Τέρνμπουλ φέρεται να αναφέρθηκε στη «δυνατότητα η Κίνα να ακολουθήσει την ΤΡΡ».

Στην Κουάλα Λουμπούρ, ο β' υπουργός Εμπορίου της Μαλαισίας, Ονγκ Κα Τσουάν, μίλησε για «συνάντηση» που τα εναπομείναντα 11 «μέλη» της ΤΡΡ θα έχουν για να συζητηθεί η επόμενη φάση των ενεργειών τους. «Δώδεκα χώρες υπέγραψαν την ΤΡΡ αλλά τώρα η μία θέλει να φύγει. Οι υπόλοιπες 11 μπορούν να συνεχίσουν αλλάζοντας τις σχετικές ρήτρες. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να συνεχίσουν αυτές οι 11 χώρες».

Τέλος, αρκετά ΜΜΕ σχολίαζαν ως ενδεικτικό και το γεγονός ότι στην Ιαπωνία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στην ΤΡΡ μόλις την περασμένη βδομάδα, ενώ οι διακηρύξεις Τραμπ περί αποχώρησης ήταν πολύ καλά γνωστές στην κυβέρνηση Αμπε.

Σημειώνουμε ότι την αρχική συμφωνία - σε επίπεδο υπουργών και αντιπροσώπων Εμπορίου - για τη δημιουργία της ΤΡΡ είχαν υπογράψει (Φλεβάρη 2016) οι εξής χώρες: ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ. Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας απαιτεί την οριστική της έγκριση από τα αντίστοιχα Κοινοβούλια, διαδικασία που εκκρεμεί σε πολλές περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ