Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
Ξεσηκωμός στα νησιά του Αιγαίου για την Υγεία!

Στις 6 Νοέμβρη τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς των νησιών του Αιγαίου έρχονται στην Αθήνα για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, το δικαίωμά τους σε δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους!

Θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας, όχι άλλες χαμένες ζωές

Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας των νησιωτών, καθώς η κατάσταση στον τομέα της Υγείας είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς:

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, άλλες ειδικότητες! Χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ακόμα και ακτινολογικά μηχανήματα! Κέντρα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις. Χωριά και ολόκληρες περιοχές χωρίς γιατρό, απέχοντας ακόμα και 1 ώρα οδικώς από την πλησιέστερη, έστω και υποβαθμισμένη δομή Υγείας. Χωρίς επαρκή στόλο και προσωπικό του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να χάνονται συμπολίτες μας, να έχουμε τις τραγικές εικόνες ασθενών που μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών!

Οι νησιώτες ακόμα και για απλές ιατρικές πράξεις, π.χ. μια μαγνητική, αναγκάζονται να ταξιδέψουν με τα γνωστά πανάκριβα εισιτήρια. Οι δε ασθενείς που χρήζουν θεραπειών που δεν μπορούν να γίνουν στα νησιά πραγματικά «γονατίζουν» και οικονομικά. Για μια σειρά από ειδικότητες γιατρών η επίσκεψη στον ιδιώτη είναι μονόδρομος. Αλήθεια, πόσοι δεν πάνε στον γιατρό γιατί δεν έχουν τα χρήματα;

Δεν πάει άλλο!

Ηδη θρηνούμε απώλειες συνανθρώπων μας, όπως ο μικρός Μιχαήλ από τον Πολιχνίτο της Λέσβου. Αλλά να σκεφτεί κανείς:

  • Μπορεί ολόκληρα νοσοκομεία να είναι χωρίς αναισθησιολόγο, όπως συμβαίνει στην Ικαρία και στη Λήμνο;
  • Μπορεί να υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο με 1 (!) γιατρό, που μάλιστα καλείται να κάνει εφημερίες και αλλού, όπως συμβαίνει στις Ράχες της Ικαρίας;
  • Γίνεται σε ολόκληρα νησιά να λείπουν ολόκληρες ειδικότητες, π.χ. να μην υπάρχει μικροβιολόγος ή γυναικολόγος ή χειρουργός στην Πάρο με την τεράστια εισροή τουριστών;
  • Είναι δυνατόν να υπάρχει νοσοκομείο χωρίς ακτινολογικό μηχάνημα και να γίνονται ακτινογραφίες από μικρά φορητά μηχανήματα, όπως γίνεται στη Σάμο;

Τα αντίστοιχα ερωτήματα είναι πολλά και συμβαίνουν σε όλα τα νησιά!

Μονόδρομος ο ξεσηκωμός

Με τις πολιτικές της κυβέρνησης, που στηρίζουν και όλα τα αστικά κόμματα, ο λαός των νησιών είτε σπρώχνεται στους ιδιώτες και στα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας, είτε καταδικάζεται το 2023 να ζει χωρίς περίθαλψη.

Κανένας συμβιβασμός με αυτήν την κατάσταση. Ξέρουν και οι νησιώτες ότι ο λαός σώζει τον λαό και σωστά παίρνουν ξανά την κατάσταση στα χέρια τους.

Δεν είναι πρώτη φορά που τα σωματεία και οι φορείς των νησιών κινητοποιούνται για την Υγεία, απέναντι σε έναν σκληρό αντίπαλο ο οποίος υπηρετεί την πολιτική που θέλει την Υγεία εμπόρευμα. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική πρέπει να πολεμήσει το κίνημα.

Με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται κλιμακώνεται κι άλλο η δράση σωματείων και φορέων. Γιατί το ζητούμενο είναι να βρεθούν λύσεις, απαντήσεις γιατί ήδη είναι πολύ αργά.

Στις 2 Νοέμβρη οργανώνονται συγκεντρώσεις σχεδόν σε όλα τα νησιά για να μπορέσει ο κόσμος να δυναμώσει τη φωνή του για να καλυφθούν τώρα οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, προκηρύσσοντας θέσεις για όλα τα κενά. Αυτός είναι ο τρόπος για να έρθουν γιατροί.

Να δείξει ο λαός με την κινητοποίησή του ότι απαιτεί σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Στις 6 Νοέμβρη έρχονται οι νησιώτες στην Αθήνα, διαδηλώνουν στο υπουργείο Υγείας και απαιτούν λύσεις.

Επί ποδός μάχης σωματεία και φορείς

Μετά την πραγματοποίηση σύσκεψης συντονισμού Εργατικών Κέντρων, σωματείων και φορέων του Αιγαίου παίρνονται αποφάσεις συμμετοχής και οργανώνονται οι κινητοποιήσεις.

Υπάρχει συναίσθηση ότι είναι απαιτητική δουλειά. Είναι κρίσιμο τα Διοικητικά Συμβούλια να συνεδριάσουν, τα σωματεία να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις. Να φτάσει το κάλεσμα σε κάθε σωματείο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σε μαζικούς φορείς αγροτών και επαγγελματιών, στις οργανώσεις της νεολαίας, σε γυναικείους συλλόγους, αλλά και πολιτιστικούς φορείς, αθλητικά σωματεία, ενώσεις και συλλόγους γονέων. Δεν περισσεύει κανείς, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να είναι η Υγεία υπόθεση πάλης του λαού.

Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές στα αστικά κέντρα και χωριά να γίνει γνωστή η πρωτοβουλία και να κινηθούν δυνάμεις. Τα πρώτα σινιάλα δείχνουν ότι μπορεί να έχει επιτυχία η κινητοποίηση.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η κινητοποίηση των εθνικοτοπικών συλλόγων των νησιών που υπάρχουν στην Αττική. Είναι πολλοί και συσπειρώνουν νησιώτες που κρατάνε δεσμούς με τον τόπο τους, ξέρουν τα προβλήματα, τα ζουν και οι ίδιοι όταν επισκέπτονται να νησιά.

Να μη λείψει κανείς! Λύση τώρα!


Του
Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
*Ο Β. Μαρούπας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ακάλυπτες βάρδιες στο ΕΚΑΒ, διαρκείς μετακινήσεις γιατρών και τραγικές ελλείψεις»(2023-06-15 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της(2020-05-30 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση σήμερα έξω από το υπουργείο Οικονομικών(2018-11-14 00:00:00.0)
Ανεπαρκείς δημόσιες δομές Υγείας για νησιώτες και τουρίστες(2014-06-07 00:00:00.0)
Αλυτα τα εκρηκτικά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού(2013-06-04 00:00:00.0)
Αγώνας για το κοινωνικό δικαίωμα της Υγείας(2003-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ