Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δυναμώνουν τον αγώνα για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους

Κινητοποίηση με τρακτέρ στη γέφυρα Σταυρός στον Παλαμά την Κυριακή. Σύσκεψη στον Πλατύκαμπο Λάρισας την Τρίτη 31 Οκτώβρη

Από το μαζικό συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας την 1η Οκτώβρη
Από το μαζικό συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας την 1η Οκτώβρη
«Με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα που έχουμε. Παλεύουμε για να μείνουμε στον τόπο μας».

Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των ζημιών και πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ετσι, σε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη γέφυρα Σταυρός στον δρόμο Παλαμά - Ιτέας προχωράνε οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας την Κυριακή 29 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι. Την κινητοποίηση οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι.

Μιλώντας για την κινητοποίηση αυτή, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουμε πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, γυροφέρνουμε από συγγενείς σε φίλους χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη στέγασή μας, έχουμε ζητήματα υγιεινής, διατροφής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μη λειτουργεί, και πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή μας έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη. Οσο για τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, είναι πέρα και έξω από τις πραγματικές ζημιές και ανάγκες. Διεκδικούμε ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 250 ευρώ/στρ., συν το ενοίκιο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, στα ζώα και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, χωρίς τους κόφτες του ΕΛΓΑ. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, έως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα».

Σύσκεψη στον Πλατύκαμπο Λάρισας την Τρίτη 31 Οκτώβρη

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μετά την πετυχημένη κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη στον κόμβο Πλατύκαμπου, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά προκειμένου να υπάρχει συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνει σύσκεψη στον Συνεταιρισμό Πλατύκαμπου την Τρίτη 31 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ.

Στο κάλεσμά της σημειώνει: «2 σχεδόν μήνες μετά τις πλημμύρες υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για τη στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων. Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε χρονοδιάγραμμα από τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες σε 4 βδομάδες, το χρονικό διάστημα παρήλθε χωρίς καμιά εξέλιξη.

Μετά την ανακοίνωση των ποσών προκαταβολών που έγινε 11 Οκτωβρίου από τον κ. Αυγενάκη στη Λάρισα, θέσαμε ερωτήματα και ζητήσαμε διευκρινίσεις για μια σειρά ζητήματα. Επίσης ζητήσαμε να υπάρχει ανακοίνωση του ποσού με το οποίο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και εξοπλισμό. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από το υπουργείο έως τώρα και αυτό εντείνει τις ανησυχίες μας, αφού είναι ξεκάθαρο ότι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά, αλλά πολύ λιγότερο.

Η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2.000 ευρώ μέσω του ταμείου αρωγής, ελάχιστοι τα έχουν εισπράξει, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι το σύστημα δεν δέχεται καν αιτήσεις από αγρότες που έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει τα 6.600 ευρώ δυο μήνες μετά.

Συντονίζοντας τον αγώνα μας με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, τις Επιτροπές Αγώνα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, με την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, θα επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ