Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παζάρια και πόλεμος στο προσκήνιο

Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στα παζάρια που δίνουν και παίρνουν στο εσωτερικό της ΕΕ, προδιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στη ατζέντα του ΕΣ ήταν η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021 - 2027), η συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Μεταναστευτικό, ενώ συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στο Σαχέλ και τον Νότιο Καύκασο, όπως και τις σχέσεις Πρίστινας - Βελιγραδίου, όλες ζώνες όπου η ΕΕ αντιπαρατίθενται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις χυδαιότητες ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο», καλύπτοντας τις σφαγές στις οποίες προχωρούν συστηματικά οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ, με την υποκρισία να ξεχειλίζει, την ώρα που η Ελλάδα παίζει βασικό ρόλο υποστήριξης στην όλη ευρωατλαντικής κοπής επιχείρηση, ζήτησε «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση». Αργότερα, το απόγευμα της Πέμπτης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, στον οποίο είπε ότι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η παλαιστινιακή αρχή» και, ξανά ξεχειλίζοντας υποκρισία, μετέφερε τη «διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στα διαβούλιά τους η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε να συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν να εκταμιευθούν επιπλέον 50 δισ. ευρώ για την παραπέρα «στήριξη» της Ουκρανίας, με τον λαό να ματώνει παραπέρα και για την εμπλοκή, ενώ στη «στρατηγική συζήτηση για τη μετανάστευση» η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αυξηθούν οι πόροι για την καταστολή, την αποθήκευση ψυχών σε «κλειστές δομές» και του ανοιγοκλεισίματος της κάνουλας ανάλογα με τις ανάγκες των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης, ζήτησε να αυξηθούν οι πόροι για το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ, προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ