Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στα γκάζια οι μηχανές για τις μαθητικές πορείες στις 6 Νοέμβρη!

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα πρώτα μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού των μαθητών σε δεκάδες πόλεις της χώρας μας. Μετά από το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας για μαθητικό ξεσηκωμό, την έκφραση στήριξης από Ενώσεις Γονέων, σωματεία εκπαιδευτικών, μαζικούς φορείς, αλλά και τους φοιτητικούς συλλόγους, η φωνή των μαθητών είναι έτοιμη να ακουστεί ξανά δυνατά!

Οπως πάντα, οι μαθητές θα βρουν συμπαραστάτη στον δίκαιο αγώνα τους την ΚΝΕ. Οι μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστατούν στα σχολεία τους, αλλά και αυτές τις μέρες εντείνεται ο κοινός βηματισμός των καθοδηγητικών οργάνων της ΚΝΕ, των μαθητικών ΟΒ με τις δυνάμεις του Κόμματος στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, παίρνονται όλα τα μέτρα για την επιτυχία των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Ολες αυτές τις μέρες, από το άνοιγμα των σχολείων έως και τώρα, έχουν συμβεί πολλά... Τα σχολεία άνοιξαν στο φόντο των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, ακόμα ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που πυροδότησε συζήτηση στους μαθητές αλλά και οργάνωση της αλληλεγγύης με κάθε τρόπο. Συζήτηση που περιστρέφεται όλες αυτές τις μέρες γύρω από τα πολύ σοβαρά κτιριακά προβλήματα στις σχολικές υποδομές. Γιατί, παντού, σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς «δεν θέλουμε να είμαστε εμείς τα επόμενα Τέμπη», «θέλουμε να προλάβουμε το κακό». Αυτό, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που σαρώνει τις λαϊκές οικογένειες, τα αμέτρητα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε ένα, ούτως ή άλλως, σχολείο που εξοντώνει και δεν μορφώνει, πυροδοτεί δυσαρέσκεια, αντιδράσεις, αγωνία. Ο κατατεθειμένος κρατικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει καμιά ουσιαστική αύξηση, κάτι που θα ελάφρυνε από τα βάρη τα σχολεία και την καθημερινότητά τους.

«Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά»


RIZOSPASTIS

Στο έδαφος αυτών των σύνθετων εξελίξεων, οι μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις στις 6 Νοέμβρη θα βοηθήσουν στην αγωνιστική έκφραση των διαθέσεων των μαθητών, του προβληματισμού και της ευαισθησίας που δυναμώνει και για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος κατοχής του Ισραήλ.

Αλλωστε, τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και απαίτησης να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημά του να έχει τη δική του πατρίδα, η νεολαία και στη χώρα μας, με καθοριστική την πλατιά διαφωτιστική δουλειά των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, κόντρα και στην ιστορική άγνοια αλλά και στον καταιγισμό βρώμικης προπαγάνδας του αντιπάλου, βρίσκεται αντίστοιχα στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Στέκονται στη σωστή μεριά της Ιστορίας, «με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», και δεν ανέχονται να σκοτώνονται στην Παλαιστίνη κάθε μέρα δεκάδες παιδιά με τη στήριξη και του ελληνικού κράτους, που διά στόματος Μητσοτάκη λέει κυνικά: «Το Ισραήλ να συνεχίσει την αιματοχυσία, απλά να μην έχει μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος». Δυναμώνει κάθε μέρα η απαίτηση για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τη στήριξη στην ισραηλινή κατοχή.

Το μαθητικό κίνημα έχει πολλές φορές προτάξει - και έχει δεχθεί και επίθεση από κάθε κυβέρνηση γι' αυτό - τα συνθήματα «Χρήμα για πολέμους βρίσκουν στο λεπτό και δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό...», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Αυτές τις μέρες αυτά τα συνθήματα παίρνουν προτεραιότητα, δίνουν διέξοδο στο αίσθημα των μαθητών για να σταματήσει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αλλά και διέξοδο στο αιώνιο ερώτημα: «Πώς μπορεί να γίνει πράξη το αυτονόητο στα σχολεία μας, να έχουμε ασφαλή και αναβαθμισμένα κτίρια, να μη μας λείπουν καθηγητές κ.τ.λ.;».

Για όλα όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα στα σχολεία

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, λοιπόν, κατεβαίνουν στον δρόμο για το αυτονόητο:

- Για να ακουστεί ξανά η απαίτησή τους για ειρήνη και λευτεριά στην Παλαιστίνη, η εναντίωσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας σε έναν ακόμη πόλεμο.

- Για να δυναμώσει η διεκδίκηση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα σχολεία, για να παρθούν μέτρα ελέγχων, συντήρησης, επιδιορθώσεων και εκσυγχρονισμών στα σχολικά κτίρια και υποδομές για να μη γίνει «κανένα σχολείο ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα». Και να απαντήσει ο νέος υπουργός Παιδείας, που το παίζει φίλος των μαθητών, αν αυτός θα αναλάβει την ευθύνη σε τέτοια περίπτωση.

- Για να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, να γίνει ουσιαστική ενισχυτική διδασκαλία σε όσα παιδιά το έχουν ανάγκη, να μην ακυρωθούν σχολικές εκδρομές (αλλά να γίνουν με ασφάλεια και χωρίς οικονομική επιβάρυνση στις λαϊκές οικογένειες), να μην υπάρξει παγωμένο σχολείο ή σχολείο που πληρώνουν οι μαθητές και οι γονείς τους τη θέρμανσή του. Να βοηθηθούν παιδιά με οικονομικές δυσκολίες με δωρεάν σνακ/γεύμα τις ώρες του σχολείου.

- Για να είναι ακόμα μια φορά «μαθητές - φοιτητές ενωμένοι νικητές» και να μπλοκάρουν κάθε σκέψη του υπουργείου Παιδείας για ιδιωτικά πανεπιστήμια την επόμενη περίοδο.

Μαθητές - μέλη και φίλοι της ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση του αγώνα

Με αυτά κατά νου, οι μαθητές - μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, ιδιαίτερα οι ήδη εκλεγμένοι στα μαθητικά συμβούλια, με την ολόπλευρη καθοδηγητική στήριξη, οργανώνουν τις επόμενες μέρες τα εξής:

- Να παρθούν εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής σχολείων στην πανελλαδική μέρα μαθητικών πορειών, που έχει καλέσει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τις Ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία εκπαιδευτικών αλλά και συνολικά του εργατικού, του γυναικείου κινήματος σε κάθε πόλη, να οριστούν κοινά αγωνιστικά ραντεβού.

- Να αποτυπωθούν στις ανακοινώσεις των σχολείων τους ζητήματα - κρίκοι που βοηθάνε τη μαζική συμμετοχή σχολείων, περιοχών. Που είναι δίκαια, αυτονόητα και συγκεκριμένα αιτήματα που καίνε τους μαθητές, ζητούν άμεση λύση, είναι κατανοητά, πλατιά αποδεκτά και γειωμένα, είναι κίνητρο κινητοποίησης. Είναι αυτά που πάντα έβγαζαν και βγάζουν τους μαθητές στον δρόμο. Τέτοια είναι στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία τα αυξημένα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στα ΕΠΑΛ η συγχώνευση ειδικοτήτων και τα βιβλία τους που ακόμα δεν έχουν έρθει, τα προβλήματα μετακίνησης που είναι οξυμένα σε ορισμένες περιοχές κ.τ.λ. Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων με τους μαθητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ για απόκτηση καλύτερης, πιο άμεσης εικόνας, για να μπορεί ο κάθε μαθητής να στηρίξει με επιχειρήματα και σχέδιο το «γιατί να κατέβει το σχολείο μας στον δρόμο».

- Να αξιοποιηθεί η απόφαση συμμετοχής ενός σχολείου και στα υπόλοιπα σχολεία. Αυτό μπορεί να γίνει με το να κανονιστεί να έρθει σε επαφή, για παράδειγμα, το 15μελές ενός σχολείου με τα υπόλοιπα μαθητικά συμβούλια, πρωτοπόροι αγωνιστές μαθητές να βγουν στη γύρα στα υπόλοιπα σχολεία και στη γειτονιά, να εμπλουτιστούν τα αιτήματα αναλόγως. Ιδιαίτερα, τις μέρες πριν από τη μαθητική πορεία μπορούν να οργανωθούν συναντήσεις, συντονισμοί σχολείων μαζί και με φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

- Να γίνει γνωστό το μαθητικό κάλεσμα έξω από σχολεία, φροντιστήρια, χώρους άθλησης, στέκια νεολαίας με το ραντεβού κάθε πόλης σε πανό, αφισάκια, αυτοκόλλητα, αλλά και στο διαδίκτυο. Είναι δεδομένο ότι θα γίνει προσπάθεια αποσιώπησης κάθε προσπάθειας αγωνιστικής κινητοποίησης από το σύστημα και τα παπαγαλάκια του, άρα χρειάζεται να μην υποτιμηθεί η όσο πιο δυναμική και στοχευμένη προπαγάνδα από το ίδιο το μαθητικό κίνημα.

- Στις πόλεις που οι πορείες γίνονται μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, να οργανωθεί από κοινού η παρουσία εκλεγμένων από τους φοιτητικούς συλλόγους έξω από τα σχολεία, το κοινό κάλεσμα για τα κοινά αιτήματα του μαθητικού και του φοιτητικού κινήματος.

Είναι σίγουρο πως η φωνή των μαθητών θα ακουστεί δυνατά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο νέος υπουργός Παιδείας ακόμα μια φορά θα βρουν μπελά!


Της
Αφροδίτης ΜΠΟΜΠΟΛΗ*
*Η Αφροδίτη Μπόμπολη είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουν τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη σε δεκάδες πόλεις (2023-11-04 00:00:00.0)
Αγωνιστικά ραντεβού σε δεκάδες πόλεις (2023-11-01 00:00:00.0)
Ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς (2020-05-19 00:00:00.0)
Νέα επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας (2014-10-18 00:00:00.0)
Καμπάνια που αγκαλιάζεται από εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς (2014-10-11 00:00:00.0)
Με τα παιδιά της Ιντιφάντα (2004-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ