Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «META»
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βλάπτουν τους εφήβους

Rafapress

Πολλά έχουν γραφτεί για την αρνητική επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) στη ζωή των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Τώρα μια επιστημονική έρευνα που τεκμηρίωσε ότι τα ΜΚΔ προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα σε εφήβους, ιδιαίτερα στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια, έγινε αφορμή ώστε 41 Πολιτείες των ΗΠΑ να ασκήσουν πριν δέκα μέρες μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του ομίλου «Meta», στον οποίο ανήκουν το Facebook και το Instagram. Η από κοινού νομική κίνηση των αμερικανικών Πολιτειών κατηγορεί το μονοπώλιο ότι ήδη από τον Μάρτη του 2020 είχε στη διάθεσή του εσωτερική έρευνα, που έδειχνε πως το Instagram, η πλατφόρμα ΜΚΔ που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους εφήβους μετά από το TikTok, είναι βλαβερή για την εικόνα του εαυτού τους και την ψυχική υγεία τους. Ο όμιλος απέκρυψε αυτή την έρευνα και συνέχισε κανονικά τη λειτουργία των ΜΚΔ του. Φυσικά, υπάρχουν εδώ και χρόνια δεκάδες άλλες μελέτες από εξωτερικούς ερευνητές, ελεγμένες από την επιστημονική κοινότητα και επικυρωμένες, που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 77% των εφήβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα ΜΚΔ καθημερινά. Οι έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι όσο περισσότερο ένας έφηβος χρησιμοποιεί το Instagram, τόσο πέφτουν η αυτοεκτίμηση, η διάθεση και η ευεξία του. Αλλη έρευνα έδειξε ότι όσο περισσότερο οι σπουδαστές των κολεγίων χρησιμοποιούν το Instagram μέσα σε μια μέρα, τόσο χειρότερη είναι η διάθεσή τους και η ικανοποίηση από τη ζωή τους τη μέρα αυτή.

Το Instagram δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να ακολουθούν διάσημους αλλά και φίλους τους, που μπορεί να παρουσιάζουν μια ρετουσαρισμένη εικόνα τους όσον αφορά την εμφάνιση του σώματός τους, αλλά και τον τρόπο ζωής τους. Για τους εφήβους, η δυνατότητα αυτή δημιουργεί πρότυπα κοινωνικής σύγκρισης με άτομα που εμφανίζονται να είναι «καλύτερα» απ' αυτούς σε κάποια πλευρά ή σε όλες τις πλευρές. Οι άνθρωποι γενικά έχουν την τάση να κοιτάζουν τους άλλους, ώστε να βρουν τη θέση τους και να κάνουν εκτιμήσεις για τη ζωή τους, και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις κοινωνικές συγκρίσεις. Ακόμη και η υπενθύμιση σε έρευνες ότι αυτά που βλέπουν στο Instagram είναι φιλτραρισμένα και «πειραγμένα», δεν είχε αποτέλεσμα στη μείωση της επίδρασης του Instagram στον ψυχισμό τους. Η δυσαρέσκεια με το σώμα κατά τα χρόνια της εφηβείας είναι ισχυρός και αποδεδειγμένος δείκτης για προβλήματα διατροφής αργότερα στη ζωή.

Η υπόθεση θυμίζει σε πολλούς την περίπτωση της καπνοβιομηχανίας, που ενώ γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1950 ότι τα προϊόντα της είναι καρκινογόνα, το αρνιόταν έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στην εμφάνιση και την πραγματικότητα, να τα ενθαρρύνουν να αλληλεπιδρούν διά ζώσης με τους συνομηλίκους τους και να χρησιμοποιούν το σώμα τους ενεργητικά, όχι απλώς ως αντικείμενο για φωτογράφιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ