Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στο Μαντούδι

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή της Λίμνης Μαντουδίου στην Εύβοια, συγκεκριμένα 6 χλμ. νοτιοανατολικά του Προκοπίου, με εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ανησυχία, με δεδομένη την άθλια κατάσταση των υποδομών στην περιοχή, που έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια και από πυρκαγιές και πλημμύρες.

Οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, που πριν λίγο είχαν μπει στις τάξεις, στη συνέχεια βγήκαν από αυτές και παρέμειναν στα προαύλια. Λίγο αργότερο με απόφαση του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά και οι μαθητές αποχώρησαν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η δόνηση - που έγινε αισθητή και σε κάποιες περιοχές της Αττικής - είχε μεγάλη διάρκεια και βουή, ωστόσο πέρα από μικρές υλικές ζημιές και κάποιες μικρο-κατολισθήσεις σε δρόμους, όπως στον επαρχιακό δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά, δεν αναφέρθηκαν καταρρεύσεις κτιρίων ή τραυματισμοί ανθρώπων.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί με τη μετασεισμική ακολουθία, ενώ οι απαραίτητοι έλεγχοι στις υποδομές συνεχίζονται.

Την άμεση λήψη μέτρων αντισεισμικής πρόληψης και προστασίας απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, που σε ανακοίνωσή της προσθέτει ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής. Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να γίνει καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν άμεσα. Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ