Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην Κίνα για μπίζνες ο Κυρ. Μητσοτάκης

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, τον πρωθυπουργό Li Qiang και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Zhao Leji, με τις συζητήσεις επισήμως να επικεντρώνονται στην προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων.

Χαρακτηριστικά στην έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Xi Jinping, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «έχει προοδεύσει σημαντικά και είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης». Εξέφρασε επίσης τη χαρά του για «το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας».

Τονίζοντας ότι οι δυο χώρες έχουν «μια ισχυρή οικονομική σχέση», εστίασε στην έλευση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, λέγοντας ότι «ήταν μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές και προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Μαξίμου, στη διάρκεια των συναντήσεων «έγινε επισκόπηση ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων», τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ισχυρές και αμοιβαία επωφελείς», ενώ συζητήθηκε η «ενίσχυσή» τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων, του πολιτισμού και του τουρισμού, όπου και υπογράφτηκε συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας - Κίνας.

Παραπέρα, έγινε «ανταλλαγή απόψεων» για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας, με τον πρωθυπουργό να μιλά για «την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της ΕΕ με την Κίνα» και «στρατηγικής αυτονομίας για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις», τονίζοντας ότι «είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή», διεκδικώντας για την αστική τάξη «ρόλο γέφυρας στη σχέση αυτή».

Συζητήθηκαν ακόμη «ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος». Ο Μητσοτάκης φέρεται να σημείωσε τον «σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ιρλανδία ο Κινέζος πρωθυπουργός (2024-01-19 00:00:00.0)
Διεύρυνση της διακρατικής συνεργασίας (2023-05-24 00:00:00.0)
Νέα «δρομολόγια» Ευρωπαίων στο Πεκίνο εν μέσω εντεινόμενων αντιθέσεων (2023-04-04 00:00:00.0)
Προσκλητήριο στα κινεζικά μονοπώλια να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα (2017-12-09 00:00:00.0)
Προς «αλίευση» επικερδών συμφωνιών για το κεφάλαιο (2016-07-02 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ (2015-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ