Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με συλλογική δράση για νέες διεκδικήσεις

Κάλεσμα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η φωνή των σπουδαστών μέσα από τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου

Με δύναμη που πηγάζει από τη συλλογική δράση στη βάση των κοινών προβλημάτων και αναγκών, και αισιοδοξία, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής προχωρά από τις 29 Νοέμβρη μέχρι τις 20 Δεκέμβρη στις εκλογές του. Από αυτές θα αναδειχθούν το 15μελές Συμβούλιο του ΣΥΣΔΙΕΚ και οι εκπρόσωποι για κάθε ΙΕΚ και ειδικότητα. Αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση που έγινε την Κυριακή 19 Νοέμβρη, με μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων, που μετέφεραν πείρα από όσα αντιμετωπίζουν στα ΙΕΚ τους. Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, μεταφέροντας πείρα από τους χώρους δουλειάς και τονίζοντας την αναγκαιότητα του αγώνα μέσα από την κοινή δράση του Συλλόγου Σπουδαστών και εργατικών σωματείων.

Ιδιαίτερα απασχόλησε το ζήτημα της πρακτικής άσκησης, των όρων και της αμοιβής της, ένα θέμα που βρίσκεται στα κυρίαρχα ζητήματα διεκδίκησης για τον ΣΥΣΔΙΕΚ, με το νομικό πλαίσιο να κατοχυρώνει πρακτικά την απλήρωτη δουλειά και με ασφάλιση που αφορά μόνο την περίπτωση εργατικού «ατυχήματος», χωρίς να καταγράφεται ως προϋπηρεσία και χωρίς τα ένσημα να μετρούν ως εργάσιμος χρόνος για το ταμείο ανεργίας. Οι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν παράλληλα μια σειρά προβλήματα στην αναζήτηση για το πού θα κάνουν την πρακτική τους. Οπως τονίστηκε, το ζήτημα της πρακτικής είναι υπόθεση τόσο των σπουδαστών όσο και του εργατικού κινήματος, αφού πρόκειται για εργαζόμενους, ενώ ακόμα και αυτό το 80% του μισθού που δίνεται ως αμοιβή είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πάλη των εργαζομένων για αυξήσεις.

Με οδηγό τις κατακτήσεις του προηγούμενου διαστήματος

Καλώντας τους σπουδαστές να πάρουν μαζικά μέρος και να κάνουν δική τους υπόθεση τις εκλογές και το δυνάμωμα του Συλλόγου, να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του, ο ΣΥΣΔΙΕΚ θυμίζει όσα κατάφεραν μέσα από αυτόν τον δρόμο και καλεί σε διεύρυνσή τους:

«Να θεσμοθετηθεί η πληρωμένη πρακτική άσκηση για τους σπουδαστές των ΔΙΕΚ από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Μάρτη του 2023. Τώρα παλεύουμε για να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή της για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καθιερωθεί πάσο για τα ΜΜΜ με εκπτώσεις αντίστοιχες των φοιτητών ΑΕΙ σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς, που ισχύει και για τα ΚΤΕΛ, πλοία κ.λπ. Τώρα παλεύουμε για την κατάργηση του ηλικιακού ορίου.

Να καθιερωθεί επίδομα ενοικίου για τους σπουδαστές από την επαρχία - μάλιστα πέρυσι πετύχαμε να αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Τώρα παλεύουμε να το δικαιούνται ακόμα περισσότεροι».

«Μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα! Τώρα που ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο για εμάς χωρίς εμάς, όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο πολύ θα ακουστούμε, τόσο πιο πολύ θα μας μετρήσουν, θα μας φοβούνται», τονίζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου, ώστε να δυναμώσουν η φωνή των σπουδαστών και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους για:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με σύγχρονα εργαστήρια, σύγχρονα κτίρια και υποδομές. Συγγράμματα σύγχρονα, με ενιαίο περιεχόμενο πανελλαδικά ανά ειδικότητα. Να μην δίνουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα και ό,τι είναι απαραίτητο για τα μαθήματα και τα εργαστήρια στα ΙΕΚ.
  • Να αυξηθεί το όριο των απουσιών στο 30% για όλους τους εργαζόμενους/ες, για όσες και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή άλλες δυσκολίες.
  • Να πληρώνεται η πρακτική άσκηση στο ύψος του κατώτατου μισθού, με πλήρη συντάξιμα ένσημα, που να μετρούν ως χρόνος για το ταμείο ανεργίας.
  • Να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι του ΕΟΠΠΕΠ για τις εξετάσεις πιστοποίησης, που σήμερα ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ