Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους ελέγχους λεωφορείων που χρησιμοποιούνται για σχολικές εκδρομές από την Τροχαία, το οποίο οδηγεί είτε σε ματαίωση των εκδρομών είτε στην πραγματοποίησή τους χωρίς έλεγχο, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Αφού τόνισε τη μεγάλη σημασία των εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους μαθητές σε πολιτιστικούς, ιστορικούς, επιστημονικούς και άλλους χώρους, που δίνουν χαρά στα παιδιά και εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό με τη μεταφορά των μαθητών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Γ. Δελής, η Τροχαία δεν πραγματοποιεί ελέγχους σε λεωφορεία έξω από τα σχολεία, αλλά, αντίθετα, από τις Διευθύνσεις της Τροχαίας ζητείται τα λεωφορεία να πηγαίνουν κάποια ώρα νωρίτερα από την εκδρομή σε συγκεκριμένους χώρους ελέγχου.

Ωστόσο, συχνά οι χώροι αυτοί βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα σχολεία που πρέπει να πάνε, με τους οδηγούς να επικαλούνται απώλεια χρόνου και καυσίμων και ως εκ τούτου ασκείται ένας άτυπος εκβιασμός σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς καθώς είτε ακυρώνονται οι εκδρομές, προς απογοήτευση των μαθητών, είτε πραγματοποιούνται επισκέψεις χωρίς ελέγχους, με ευθύνη και τεράστιο ψυχολογικό κόστος των εκπαιδευτικών.


Eurokinissi

Με βάση την παραπάνω κατάσταση ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να μη στερούνται οι μαθητές τις επισκέψεις και εκδρομές, οι οποίες πρέπει να γίνονται με ασφαλή τρόπο, με ουσιαστικό και γρήγορο έλεγχο στα λεωφορεία.

Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, που έχει την πολιτική ευθύνη για την Τροχαία, έκανε λόγο για «αντικειμενική δυσκολία» της Τροχαίας να πραγματοποιεί ελέγχους όταν είναι προγραμματισμένες εκδρομές σε παρόμοιες μέρες και ώρες, έξω από τα σχολεία, γι' αυτό και όρισε 14 σημεία ελέγχου (ένα - δύο σημεία σε κάθε Υποδιεύθυνση Τροχαίας) στην Αττική. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι από τη συγκεκριμένη πρακτική έχουν ανακύψει προβλήματα και προανήγγειλε σύσκεψη μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Παιδείας, της Τροχαίας και των εταιρειών λεωφορείων για να εξεταστεί ξανά το πλαίσιο. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι μέχρι τις 31 Οκτώβρη είχαν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 25.678 έλεγχοι λεωφορείων που συμμετείχαν σε σχολικές εκδρομές και βεβαιώθηκαν 2.640 παραβάσεις.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής εξήγησε ότι ο εκβιασμός στους εκπαιδευτικούς και διευθυντές προκύπτει απ' την πραγματικότητα, καθώς βρίσκονται μπροστά σε δίλημμα. Επίσης, σχολίασε ότι κανονικά οι ελεγκτές πηγαίνουν στους ελεγχόμενους και όχι το αντίθετο, ενώ αναρωτήθηκε αν η συγκεκριμένη πρακτική έχει να κάνει με την υποστελέχωση της Τροχαίας.

Συνδέοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, σημείωσε ότι είναι επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφοράς μαθητών, η οποία όμως απέχει έτη φωτός από την κυβερνητική πρακτική που τροφοδοτεί ιδιώτες, καθώς θα έδινε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ιδιαίτερο πρόβλημα για τα νηπιαγωγεία

Ενα επιπλέον πρόβλημα που προκύπτει με τους ελέγχους στα τουριστικά λεωφορεία που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές αφορά στα νηπιαγωγεία και τις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού. Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές που έχει θέσει από το 2020 το υπουργείο Μεταφορών διαφοροποιούνται για τα παιδιά που έχουν ύψος μικρότερο του 1,50 μ. και βάρος λιγότερο των 36 κιλών. Γι' αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ειδικό παιδικό κάθισμα ή κάθισμα ενηλίκων με χρήση κατάλληλου Συστήματος Συγκράτησης Παιδιών (CRS, ειδικές ζώνες κ.λπ.). Τέτοια καθίσματα και συστήματα διαθέτουν τα σχολικά λεωφορεία (κίτρινα) που εξυπηρετούν την καθημερινή μεταφορά των μικρών μαθητών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ υπάρχουν και κάποιες (πολύ λίγες) εταιρείες ενοικίασης σχολικών λεωφορείων.

Η πλειοψηφία όμως των τουριστικών λεωφορείων που χρησιμοποιούνται στις σχολικές εκδρομές και επισκέψεις δεν διαθέτουν τέτοια συστήματα, με αποτέλεσμα τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του δημοτικού να αποκλείονται μαζικά από εκδρομές και επισκέψεις, πέραν αυτών που μπορούν να οργανωθούν σε μέρη κοντινά στα σχολεία τους, όπου μπορούν να πάνε με τα πόδια.

ΟΣΥΑΠΕ: Η απόκτηση του αναγκαίου στόλου οχημάτων και οι προσλήψεις οδηγών μπορούν να δώσουν λύση

Ολα τα παραπάνω, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, σχετίζονται άμεσα και με το θέμα της καθημερινής ασφαλούς μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία τους (για Ειδικά Σχολεία, Μουσικά, Καλλιτεχνικά κ.ά.), για την οποία την ευθύνη έχουν οι Περιφέρειες αλλά τα προβλήματα κάθε χρόνο είναι πολλαπλά. Παρέμβαση για το θέμα έκανε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα σχολεία έχουν ανοίξει, αλλά και πάλι όχι για όλους τους μαθητές... Σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα δεκάδες δρομολόγια βγαίνουν και ξαναβγαίνουν "άγονα" στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται. Στην Αττική παραμένουν άγονα εκατοντάδες δρομολόγια, στην Κέρκυρα περίπου 20, στην Κεντρική Μακεδονία εκατοντάδες γονείς μαζί με τα παιδιά τους κινητοποιούνται φωνάζοντας "Βάλτε λεωφορεία να πάμε στα σχολεία"».

Η ΟΣΥΑΠΕ σημειώνει ότι μοναδική λύση που πρέπει να δοθεί είναι: «Απόκτηση από τις Περιφέρειες ή από άλλο δημόσιο φορέα όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων και προσλήψεις οδηγών και συνοδών, ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια, που χρειάζονται για τη μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο "σύστημα" αυτό, χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και Αθλησης, άλλα δρομολόγια κ.λπ.) (...) Για να πάψει η μεταφορά των μαθητών να επαφίεται στις διαθέσεις των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ