Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Αποκαλύπτονται οι πραγματικές στοχεύσεις του νέου επιχειρηματικού μοντέλου διοίκησης

Από περσινές κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων κόντρα στις «εκλογές» - παρωδία
Από περσινές κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων κόντρα στις «εκλογές» - παρωδία
Σε εκλογική διαδικασία βρίσκεται εκ νέου αυτές τις μέρες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησής του. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο μιας μακράς εκλογικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη με την εκλογή των 6 εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, αλλά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς οι 6 δεν κατάφεραν στη συνέχεια, σε τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που έγιναν τον Οκτώβρη, να εκλέξουν τα 5 εξωτερικά μέλη ώστε να συμπληρωθεί το 11μελές Συμβούλιο, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εκλογή του πρύτανη.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται τα αδιέξοδα του νόμου - πλαισίου αναφορικά με το νέο μοντέλο επιχειρηματικής διοίκησης που επέβαλε και που χρειάστηκε αρκετές ερμηνευτικές οδηγίες, αλλά και τροποποιήσεις προκειμένου να φέρει αποτέλεσμα, δηλαδή διοίκηση, στα ιδρύματα που πρώτα ξεκίνησαν αυτές τις διαδικασίες στις αρχές του 2023. Θυμίζουμε ότι στα πρώτα 7 ιδρύματα που ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες των εκλογών, το 60% των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων είναι μέλη ΔΕΠ από ΑΕΙ του εξωτερικού και ομότιμοι - αφυπηρετήσαντες καθηγητές, το 20% προέρχεται απευθείας από στελέχη της αγοράς και το 11% από φορείς του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Ωστόσο, κατά κανόνα και τα μέλη ΔΕΠ που υποβάλλουν υποψηφιότητα στα Συμβούλια Διοίκησης λειτουργούν ως λομπίστες συμφερόντων, αφού ήδη ένας σημαντικός αριθμός μελών ΔΕΠ τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτύξει σχέσεις με τις επιχειρήσεις.

Με βάση τη θητεία των υφιστάμενων διοικήσεων στα υπόλοιπα ιδρύματα, που δεν έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για Συμβούλια Διοίκησης, φαίνεται ότι μέσα στο 2024 θα πρέπει να ακολουθηθούν εκλογικές διαδικασίες για άλλα 6 ιδρύματα όπου η θητεία των πρυτανικών αρχών λήγει στις 31/8/2024: Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές

Την ίδια στιγμή, ορισμένες - είτε νέες είτε παλιές - διοικήσεις ιδρυμάτων επιμένουν να προκηρύσσουν ηλεκτρονικές «εκλογές» για την ανάδειξη φοιτητών σε όργανα διοίκησης, που θεωρητικά η θητεία τους ξεκινά από 1η Γενάρη. Θυμίζουμε ότι πέρυσι την ίδια εποχή η πλειοψηφία των φοιτητών πέταξε στα αζήτητα την πρώτη απόπειρα να στηθούν τέτοιες ηλεκτρονικές «εκλογές» - παρωδία, με ενιαία ψηφοδέλτια, που ξεκάθαρα έχουν στόχο την υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων και της γνήσιας εκπροσώπησης των φοιτητών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έγκαιρα και φέτος κάλεσε τους φοιτητές να ακυρώσουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές «εκλογές» - παρωδία, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες συγκεκριμένων διοικήσεων να αποκλείσουν από τις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης τους εκλεγμένους των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων: «Οι φοιτητές έχουμε εκλέξει με δημοκρατικές, μαζικές και διά ζώσης διαδικασίες τους πραγματικούς μας εκπροσώπους πριν λίγους μήνες, και μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με το 2022. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι υπόθεση των φοιτητών και φοιτητριών και όχι της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε η κυβέρνηση να αλλάξει τις συλλογικές μας αποφάσεις. Επιδιώκουν και δεν θα καταφέρουν να κάνουν στην άκρη τους συλλόγους μας», σημείωνε το ΜΑΣ, καλώντας τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στις νόθες διαδικασίες που επιδιώκουν στα μουλωχτά να επιβάλουν κάποιες διοικήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη νομιμοποιηθούν τα Συμβούλια Διοίκησης (2022-10-13 00:00:00.0)
«Απείραχτο» το πνεύμα του νόμου (2015-04-29 00:00:00.0)
Μόνο «ηλεκτρονικά» γίνονται εκλογές... (2012-10-20 00:00:00.0)
Ολοταχώς για την επιχειρηματική λειτουργία (2012-08-05 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στο Συμβούλιο Διοίκησης (2012-03-13 00:00:00.0)
«Θα μείνουν στα χαρτιά» (2012-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ