Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο προώθησης της ιδιωτικής ασφάλισης

Τη δουλειά και μετά τη συνταξιοδότηση προωθεί η κυβέρνηση

Αναρτήθηκε από την κυβέρνηση για διαβούλευση το «μίνι ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, με στόχο να μπει στη Βουλή στις 8 Δεκέμβρη και να ψηφιστεί πριν τις γιορτές. Βασικό κεφάλαιο και κεντρική επιδίωξη του νέου νομοσχεδίου είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Πυρήνας της σχετικής διάταξης είναι η διευκόλυνση της ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική ή επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθηθεί ο θεσμός των ΤΕΑ, παράλληλα με την απόσυρση της ευθύνης του κράτους για την Κοινωνική Ασφάλιση, ώστε οι εργαζόμενοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, με «τυράκι» την απατηλή υπόσχεση για συμπληρωματική σύνταξη ή εφάπαξ μετά τη συνταξιοδότησή τους. Με το ίδιο «σμπάρο» δημιουργούνται και τα απαραίτητα κεφάλαια, που τόσο ορέγονται τα μονοπώλια του κλάδου και οι κάθε λογής τζογαδόροι.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μπαίνει άλλο ένα «λιθαράκι» στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, στο πλαίσιο της αντιδραστικής λογικής της «ενεργού γήρανσης». Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ζουν με τη σύνταξή τους, τους καλεί να συμβιβαστούν με τις αιματηρές περικοπές, δίνοντας «κίνητρα» ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Πιο συγκεκριμένα, καταργεί την περικοπή του 30% στη σύνταξη όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να δουλεύουν, αντικαθιστώντας την με εισφορά επί του εισοδήματός τους.

Με την ίδια «λογική» αντιμετωπίζει και όσους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και γενικά μη μισθωτούς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και αδυνατούν να λάβουν σύνταξη, αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση, αντί να τους απαλλάξει από τους τόκους και τις προσαυξήσεις εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, απλώς προχωρά στην αύξηση του πλαφόν σε ληξιπρόθεσμες εισφορές από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ (στους αγρότες από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ), που οι εν δυνάμει συνταξιούχοι θα πρέπει να ρυθμίσουν προκειμένου να λάβουν σύνταξη.

Επίσης, με τη διάταξη για την «υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων με ενεργό ΑΜΚΑ» η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για τη μη κάλυψη πολλών μεταναστών που εργάζονται, αφού η ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ τους συνδέεται με τις τυπικές προϋποθέσεις για «νόμιμη παραμονή», δηλαδή με το «άνοιξε - κλείσε» της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό, η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη σε δημόσια νοσοκομεία και δομές θα γίνεται επί πληρωμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ