Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί τις δομές

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση (βλ. σελ. 23), που βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Απεξάρτησης και παραδίδει τον ευαίσθητο αυτό χώρο στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την κερδοφορία του για έναν ακόμη ανθρώπινο πόνο.

Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση σωματείων εργαζομένων στον χώρο της Απεξάρτησης, συλλόγων γονέων και φίλων απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, όπως εκφράστηκε και την Παρασκευή το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ.

Οι φορείς συντονίζουν τη δράση τους, και με κοινό βηματισμό, βασισμένοι στη γνώση και την πλούσια πείρα τους, θα διατυπώσουν τον επιστημονικό αντίλογο, στις 10 Δεκέμβρη, με ανοιχτό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο με τους υγειονομικούς στις 30 Νοέμβρη, δεύτερη μέρα της απεργίας της ΟΕΝΓΕ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, αποδομώντας το αντιδραστικό περίβλημα του νομοσχεδίου, ο επιστημονικός υπεύθυνος του παραπάνω προγράμματος, Ηλίας Μιχαλαρέας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η απεξάρτηση δεν είναι υπόθεση μόνο των ειδικών, αλλά όλης της κοινωνίας. Η απεξάρτηση είναι μια επαναστατική πράξη. Το δίκτυο παροχής υπηρεσιών Απεξάρτησης της χώρας έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο». Ανέδειξε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά «υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών μας», αφού θεωρούνται ξεγραμμένες υποθέσεις και κόστος οι υπηρεσίες που παρέχουν θεραπευτικές κοινότητες.

Τον λόγο πήρε και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ - εκλεγμένος από τη βάση του προγράμματος - Μπ. Πουλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «καταργείται η συνέχιση της θεραπείας, προωθούνται η φαρμακευτική καταστολή και τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών που προωθούν την υποκατάσταση. Καταργούνται όλα τα προγράμματα».

«Ο χώρος της Απεξάρτησης θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Οι πρώτοι που θα το πληρώσουν είναι οι ίδιοι οι εξαρτημένοι. Οσοι έχουν λεφτά θα πηγαίνουν στους ιδιώτες, όσοι δεν έχουν θα πεθαίνουν στις πιάτσες», ήταν η δραματική προειδοποίηση της Κ. Μάτσα, πρώην διευθύντριας του «18 Ανω».

Εντονα αποτυπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου και η ανησυχία για το μέλλον της Πρόληψης, καθώς, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Γ. Βυθούλκας, «ακολουθείται η θεωρία του κόστους - οφέλους, όπου κυριαρχεί η λογική της συντήρησης, ως πιο συμφέρουσα, αφού απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με λιγότερους πόρους.

Την ανάλογη πορεία της δημόσιας Ψυχικής Υγείας προς την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση ξεδίπλωσε ο Στ. Καλαρίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί. «Θα διαλύσουν οτιδήποτε δημόσιο και δωρεάν έχει απομείνει, αφήνοντας ρημαγμένες δομές για τους απόκληρους, και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων ή με άμεσες πληρωμές», σημείωσε.

«Η απεξάρτηση αφορά τα παιδιά μας, την κοινωνία. Είναι μέγιστο πρόβλημα και δεν μπορεί να αγνοούνται οι οικογένειες αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων «Διάπλους» Δημήτρης Σαρακινός.

«Ο σκοπός για εμάς, σαν γονείς είναι περισσότερο από ιερός. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαρίσουμε ποτέ και σε κανέναν τις ζωές των παιδιών μας. Την προσπάθεια που έχουν κάνει τα παιδιά μας κι εμείς για να απεξαρτηθούν, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν οι νέοι γονείς που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους σε προγράμματα απεξάρτησης», είπε ο Παντελής Ξυπολητάς, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, καλώντας όλους να υπογράψουν το ψήφισμα για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που έχει αναρτήσει η Ομοσπονδία (https://www.openpetition.eu/gr/petition/online/amese-aposyrse-schediou-nomou-gia-ten-apexartese).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ