Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο

Την οργή των μικρών επαγγελματιών μετέφεραν στην ακρόαση φορέων η ΟΒΣΑ και άλλοι φορείς

Με την ακρόαση φορέων και την επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τη φορολογία των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Κάθε φορέας από τους 21 που τοποθετήθηκαν χτες, αν και με διαφοροποιήσεις, δήλωσε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο που καθιερώνει «κεφαλικό φόρο» στους μικρούς ΕΒΕ μέσα από το «τεκμαιρόμενο εισόδημα», ενώ εκτός των άλλων σφίγγει και την ψηφιακή «θηλιά» στον λαιμό τους.

Τις αγωνίες των πιο μικρών αυτοαπασχολούμενων, πολλοί από τους οποίους θα δουν νέα μεγάλη επιβάρυνση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μετέφερε κατά την ακρόαση φορέων ο Νίκος Σφαντός, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ, απαιτώντας την απόσυρσή του.

Εκπροσωπώντας τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της Αττικής, την ΟΒΣΑ, απάντησε σε ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι τάχα με το νομοσχέδιο φέρνει «φορολογική δικαιοσύνη».

Και όπως είπε, «μια ματιά να ρίξει κανείς τι συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι εφοπλιστικοί όμιλοι, οι τραπεζικοί όμιλοι και οι ιδιοκτήτες τους και τι ο υπόλοιπος λαός, θα καταλάβει την πραγματική έννοια της αδικίας, πώς είναι δυνατόν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι να πληρώνουν λιγότερα από τους επαγγελματίες, από τους εργαζόμενους, από τους συνταξιούχους;».

Αλλωστε, «το ίδιο το υπουργείο αναφέρει ότι από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πληρώσουν παραπάνω φόρο, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «όπως αποτυπώνεται στα άρθρα από 3 μέχρι 11, το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει έναν ψηφιακό λαβύρινθο που θα οδηγήσει χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης λογιστηρίου στον γκρεμό».

Προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο αυτό «θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέα χρέη και νέα αδιέξοδα, ειδικά αυτούς που όντως έχουν μικρά εισοδήματα, αυτούς που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ολοι αυτοί πληρώνουν φόρους. Είναι ψέμα ότι δεν πληρώνουν τίποτα».

Ο Ν. Σφαντός, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, την κάλεσε να εφαρμόσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των μικρών επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι οι αγώνες τους θα συνεχιστούν για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΚΚΕ: Στόχος είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου από τους καπιταλιστές

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στους καπιταλιστές, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Τσοκάνης στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο, μεταφέροντας ότι το Κόμμα το καταψηφίζει. Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε, βάζει μπροστά τα «προαπαιτούμενα» του λαού για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Ο Χρ. Τσοκάνης κατήγγειλε τον στραγγαλισμό των μικρών αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο και πρόστιμα σύμφωνα με τα τεκμήρια διαβίωσης, με βάση το τέλος επιτηδεύματος, με βάση τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη για επαγγελματικά οχήματα.

Πληρώνουν, υπογράμμισε, μαζί με τους εργαζόμενους και τους μικρούς αγρότες το 95% των φόρων και πάνω από 60% των έμμεσων φόρων, που είναι το σημαντικότερο ποσοστό είσπραξης φόρων στον κρατικό προϋπολογισμό. Πληρώνουν όλες τις αλλαγές του ψηφιακού κράτους, τις αλλαγές σε ταμειακές μηχανές, τόκους στις τράπεζες, τέλη στους δήμους για άδειες λειτουργίας, για πεζοδρόμια...».

Γι' αυτό κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία έχει καταθέσει και το Κόμμα στη Βουλή με τη μορφή πρότασης νόμου, αλλά και τον λαό «να μην τσιμπήσει στον "κοινωνικό αυτοματισμό"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ